Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

"Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ"



Μετάβαση είναι το «πέρασμα» από μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη, άγνωστη σε μας, και μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας, όπως π.χ. είναι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο γυμνάσιο, η μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, η μετάβαση από το σχολείο στην αγορά εργασίας ακόμα και η μετακόμιση σε άλλη πόλη ή χώρα κτλ. Ένας μαθητής ακολουθεί την εξής τετραμερή κλιμάκωση των σχολικών βαθμίδων:
 Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.
Κατά τη μετάβαση από τη μία σχολική βαθμίδα στην επόμενη, επικρατούν νέες συνθήκες και απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί το παιδί και οι οποίες απαιτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ψυχικές εντάσεις, όπως και συγκρούσεις στις σχέσεις του παιδιού με το σχολείο.



κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για online ανάγνωση

Η είσοδος στο σχολείο είναι ένα γεγονός γεμάτο δυσκολίες, γιατί αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών. Για τα περισσότερα παιδιά, η φοίτηση στο σχολείο αποτελεί την πρώτη τους εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από το σπίτι.
 Για πολλές ώρες, κάθε εργάσιμης ημέρας, το παιδί απομακρύνεται από τις γνώριμές του και βολικές συνήθειες του σπιτιού, από έναν τρόπο ζωής όλο παιχνίδι και με μία στοργική μητέρα γύρω του, πάντα διαθέσιμη, για να βρεθεί σε ένα καθεστώς γεμάτο πειθαρχεία, όπου το παιδί δεν έχει καμία πρόσβαση και καμία δυνατότητα προσφυγής στην μητρική προστασία και συμπαράσταση.

Είναι το παιδί έτοιμο για το δημοτικό σχολείο; Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Ποιες είναι οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα πρέπει να έχει για να πετύχει σε αυτή τη δύσκολη και σημαντική μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση με τίτλο "Ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό", εάν πατήσετε ΕΔΩ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ SLIDE SHARE

Η μετάβαση του νηπίου από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας, καθώς σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονες αλλαγές στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του, εκθέτοντας το σε μια ποικιλία αλλαγών και απαιτήσεων, γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών.

Ενδεικτικό πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό

Η µετάβαση των µαθητών από το ∆ηµοτικό σχολείο στο Γυµνάσιο συνοδεύεται από ένα
πλήθος αλλαγών οι οποίες απαιτούν από το µαθητή ετοιµότητα προσαρµογής. Το παιδί καλείται να εργαστεί σε ένα νέο χώρο του οποίου η λειτουργία διέπεται από ένα διαφορετικό σύνολο νόµων και κανονισµών και να συνεργαστεί µε µια νέα οµάδα παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι διαφορές στην οργάνωση του προγράµµατος και οι αυξηµένες απαιτήσεις δηµιουργούν συχνά συνθήκες ψυχολογικής πίεσης που, αν δεν προβλεφθούν και αντιµετωπιστούν έγκαιρα, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ποικίλα προβλήµατα.
πρόγραμμα μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο

Διαβάστε ακόμη:

Ερωτήσεις που θα ήθελα να κάνω για το γυμνάσιο πατώντας ΕΔΩ.

Πηγές:pappanna.wordpress.com , www.youtube.com , www.slideshare.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου