Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

"ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ"



"Ειρήνη είναι η μυρουδιά του φαγητού το βράδυ, 
τότε που το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο
δεν είναι φόβος,
τότε που το χτύπημα στην πόρτα
σημαίνει φίλος,
και το άνοιγμα του παραθύρου κάθε ώρα
σημαίνει ουρανός,
γιορτάζοντας τα μάτια μας
με τις μακρινές καμπάνες των χρωμάτων του,
είναι ειρήνη."

                                          Γ. Ρίτσος

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Η Ημέρα Ειρήνης των Η.Ε. τηρείται πλέον ευρέως σε όλο τον κόσμο, με τους πολίτες να αναλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία τοπικών δράσεων για την ειρήνη περιλαμβανομένων διαθρησκειακών προσευχών, διαλογισμών και λεπτών σιγής. 
Στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οργανώνεται μια ετήσια τελετή στη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Γραμματέας κρούει τελετουργικά την Καμπάνα της Ειρήνης και προσκαλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 12 το μεσημέρι.
 Η ημέρα εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μια ημέρα μη βίας και κατάπαυσης του πυρός, προσκαλώντας όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τιμήσουν την παύση των εχθροπραξιών στη διάρκεια της Ημέρας, και με διάφορους άλλους τρόπους να τιμήσουν την Ημέρα μέσω της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης σε θέματα σχετικά με την ειρήνη.

Μήνυμα Μπαν-Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ (21 Σεπτεμβρίου 2014):
 Ας σκεφτούμε όλοι για την ειρήνη - και τι σημαίνει για την ανθρώπινη οικογένειά μας.
Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν την παγκόσμια εκεχειρία.
Ζητάμε από τους εμπόλεμους να αφήσουν τα όπλα τους, ώστε όλοι να μπορούμε να αναπνεύσουμε τον αέρα της ειρήνης. Οι ένοπλες συγκρούσεις προκαλούν ανείπωτη θλίψη για τις οικογένειες, τις κοινότητες και ολόκληρες χώρες.
Πάρα πολλοί υποφέρουν σήμερα στα βάναυσα χέρια των πολεμοκάπηλων και των τρομοκρατών.
Ας σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα τους.
Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι βασικά θεμέλια της κοινωνικής προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από τρεις δεκαετίες, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη.
Κατά τη διάρκεια του 2015, θα εορτάσουμε την 70η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών.
 Ο Οργανισμός μας βασίζεται στη δέσμευση να σώσουμε τις ερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου.
Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Ωστόσο, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Πρέπει να σβήσουμε τις φωτιές του εξτρεμισμού και να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης.
Η ειρήνη είναι ένας μακρύς δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε μαζί, βήμα - βήμα, ξεκινώντας σήμερα. Ας τηρήσουμε όλοι ενός λεπτού σιγή, στις 12 το μεσημέρι.
Ας σκεφτούμε όλοι για την ειρήνη - και τι σημαίνει για την ανθρώπινη οικογένειά μας.
 Ας την κρατήσουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας και ας την αναθρέψουμε με τρυφερότητα, ώστε να μεγαλώσει και να ανθίσει.
Το σύμβολο της Ειρήνης


Το διχαλωτό αυτό σχήμα είναι το νεώτερο σύμβολο της ειρήνης που αναδύθηκε από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Τα άλλα δύο πιο γνωστά είναι ο κλάδος ελαίας των Αρχαίων Ελλήνων και το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι.
Σχεδιάστηκε από τον βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη Τζέραλντ Χόρτομ για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου». Παρουσιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1958, ενόψει μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο. Ο Χόλτομ ήταν ένας αντιρρησίας συνείδησης, που αρνήθηκε τη στράτευση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δούλεψε σε μια φάρμα στο Νόρφολκ.

Το σύμβολο είναι ο συνδυασμός των λατινικών γραμμάτων Ν και D στην οπτική μετάδοση σημάτων που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό και παραπέμπει στις αγγλικές λέξεις Nuclear Disarmarment (Πυρηνικός Αφοπλισμός). Όσο απλό ήταν στη σχεδίασή του, τόσο δύσκολο αποδείχθηκε στη σύλληψή του. «Ήμουν σε βαθιά απόγνωση. Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία, με τα χέρια τεντωμένα πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα στον γνωστό πίνακα του Γκόγια. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα ένα κύκλο γύρω του» είπε ο Χόρτομ σε μια συνέντευξή του.
Το σύμβολο αυτό έγινε το επίσημο σήμα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND), της οποίας επικεφαλής ήταν ο νομπελίστας Μπέρτραντ Ράσελ. Έγινε διεθνές σύμβολο, όταν υιοθετήθηκε από το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60 και από τα νεανικά κινήματα αμφισβήτησης την ίδια περίοδο.
Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 από τον «Σύνδεσμος Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό 'Μπέρτραντ Ράσελ'» και στη συνέχεια από τη Νεολαία Λαμπράκη. Αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως κομμουνιστικό σύμβολο και προκάλεσε ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον και την επέμβαση των αστυνομικών αρχών. 
Πασίγνωστη είναι η φωτογραφία με τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη να κρατά ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης και τη λέξη ΕΛΛΑΣ κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ειρήνης (21 Απριλίου 1963), που απαγορεύθηκε από την Αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Γρηγόρης Λαμπράκης

Ακολουθεί το ανατριχιαστικό τραγούδι με τίτλο "Σαν θα τελειώσει ο πόλεμος"(Η μπαλάντα του Ματχάουζεν) σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη. μουσική Μίκη Θεοδωράκη με την φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.


ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/articles/414#ixzz3mK67ikxr
               http://www.sansimera.gr/worldays/53#ixzz3mK2tdxoL
                 www.unric.org , www.google.gr , www.youtube.com,
                 tragoudiagiatineirini.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου