Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

"ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"



Άννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας


Οι περισσότεροι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν την πρώτη μέρα με ενθουσιασμό, μερικοί φοβούνται την αναπόφευκτη πρόκληση. Τι, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Η προσέγγιση για κάθε δάσκαλο είναι διαφορετική. Όποια κι αν είναι η δική σας προσέγγιση να έχετε κατά νου ότι η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μοναδική ευκαιρία για ένα καλό ξεκίνημα. Στόχος; Η γνωριμία με τους μαθητές σας.
Πόσο καλά γνωρίζετε τους μαθητές σας; Τι ξέρετε για τους νεοεισερχόμενους; Πόσο καλά τους ξέρετε; Πόσο γνωρίζει ο ένας τον άλλο; Πόσο καλά γνωρίζετε το σχολείο; Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να σας απασχολήσουν πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε την «Πρώτη Μέρα».

Κάνετε μία αυτοπροσωπογραφία
Μιλήστε για τον εαυτό σας. Μιλήστε για την καταγωγή σας, για την οικογένειά σας. Δώστε στα παιδιά όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να σας γνωρίσουν καλά. Τις έχουν ανάγκη. Εξηγήστε στους μαθητές σας γιατί επιλέξατε να γίνετε δάσκαλος. Ταυτίστε αυτή σας την επιλογή με την έμφυτη αγάπη σας για τα παιδιά. Μη ξεχνάτε ότι η αυτοπροσωπογραφία σας είναι πολύ χρήσιμη για τα παιδιά, που θα τη φυλάξουν στην ψυχή τους. Κάντε τα να νιώσουν, να πιστέψουν ότι είστε «ένας από αυτούς» που απλά, μέσα στην τάξη, κάθεται απέναντι.

Γνωρίστε έναν προς ένα τους μαθητές σας
Ρωτήστε τους πού ζουν, με ποιους ζουν, αν έχουν αδέλφια, αν έχουν κατοικίδιο ζώο. Ρωτήστε τους για τα χόμπι τους. Μην είστε ανακριτικοί, ειδικά σε μαθητές που δυσκολεύονται ή αποφεύγουν να σας δώσουν μερικές πληροφορίες. Σε δεύτερο χρόνο θα μάθετε και αυτές τις πληροφορίες, όταν τα παιδιά σας εμπιστευτούν. Πείτε πόσο μεγάλωσαν οι παλιοί σας μαθητές.

Σχετικά με τα μαθήματα
Για κάποιους δασκάλους το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τι πρόκειται να μάθουν αυτή τη χρονιά. Αλλά εσείς δε θέλετε να αρχίσετε με μία διάλεξη ή με ένα φύλλο εργασίας, γι’ αυτό προσπαθήστε διαφορετικά.
 Επιλέξτε άλλη προσέγγιση.
 Πάρτε τους την αβεβαιότητα και δώστε τους τη σιγουριά ότι είναι ισότιμα μέλη μίας κοινότητας, που είναι η τάξη τους. Εμφυσήστε στα παιδιά την πεποίθηση ότι όλα ήρθαν στο σχολείο για τον ίδιο σκοπό: για να μάθουν, για να κάνουν φίλους, για να ξεκινήσουν τη ζωή τους σωστά. 
Πείτε τους ότι τα μαθήματα είναι ο σπουδαιότερος λόγος που ήρθαν στο σχολείο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Το ίδιο σπουδαίοι είναι και οι άλλοι λόγοι, η δημιουργία φίλων, τα καινούρια χόμπι, η κοινή προσπάθεια, το μοίρασμα των κόπων αλλά και των καρπών, στο τέλος.

Πηγή: pappanna.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου