Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

"ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ"

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Το φθινόπωρο έφτασε και εσείς δεν έχετε παρά να καταναλώσετε κολοκύθες, πράσα, ρόδια, ακτινίδια για να ενισχύσετε την υγεία σας.

Γράφει: Σταματάκη Αστερία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Αδιαμφισβήτητα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την υγεία μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. 
Σε κάτι που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία είναι να επιλέγετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Το φθινόπωρο έφτασε και εσείς δεν έχετε παρά να καταναλώσετε κολοκύθες, πράσα, ρόδια, ακτινίδια κ.α. και να καρπωθείτε όλα τα οφέλη τους.

Κολοκύθες
Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, καροτενοειδή, σε βιταμίνες Β1, Β3, Β5, Β6, C, Ε , σε κάλιο, σε μαγνήσιο, σε χαλκό, σε φώσφορο και σε φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι σπόροι περιέχουν την τρυπτοφάνη (αμινοξύ), η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόνο 45 θερμίδες και περιέχουν 3,38 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,8 γραμμάρια φυτικών ινών. 
Τα λαχανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, C, Α, Β-6 , σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο. Τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν πολλές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεοξανθίνη, η σουλφοραφάνη κ.α. , οι οποίες φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ενδομήτριου. Επίσης, η ζεοξανθίνη προστατεύει τα μάτια από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πράσα
Η θερμιδική απόδοση των πράσων είναι χαμηλή, καθώς 100 γραμμάρια γευστικότατων πράσων μας δίνουν 60 θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και πολλές φυτικές ίνες. Τα πράσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες κατά το μαγείρεμα του λαχανικού, μετατρέπονται σε αλισίνη. Η αλισίνη διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η αλισίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακτινίδια
Τα ακτινίδια δίνουν λίγες θερμίδες, καθώς ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος. Το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα.
 Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων συσχετιζόταν με μικρότερη αναφορά αναπνευστικών προβλημάτων.

Μήλα
Τα τραγανά μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά, κυρίως μέσω της μείωσης της κακής χοληστερόλης αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται να παρέχει προστασία κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επίσης, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και έτσι αποτελεί καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη.

Ρόδι 
Για τις ιδιότητες του ροδιού και την θετική επίδρασή του στην καλή υγεία μπορείτε να διαβάσετε , εάν πατήσετε ΕΔΩ.

Πηγή: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου