Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

"ΑΡΙΣΜΑΡΙ" - ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ -




Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται τα τελευταία χρόνια ότι πάσχουν από κενά μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση των νοητικών τους επιδόσεων.

Υπάρχει ένα βότανα το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά και σε φάρμακα κυρίως για τη γρίπη και τον πονοκέφαλο. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ωστόσο, αποκάλυψαν μία ακόμα καταπληκτική νέα χρήση για το αιθέριο έλαιο που παράγει: ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%.
Πρόκειται για το δενδρολίβανο, η χρήση του οποίου έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης από την αρχαιότητα.
Μελέτη των Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle εντόπισε μια ένωση στο δεντρολίβανο την 1,8 κινεόλη που σχετίζεται με τις γνωστικές επιδόσεις και τη συγκέντρωση. Περαιτέρω μελέτες από τον Mark Moss και την ομάδα του έχουν διαπιστώσει βελτιώσεις μνήμης μέχρι το εκπληκτικό ποσοστό 75% από την διάχυση των αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου.
'Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του ρινικού βλεννογόνου ή των πνευμόνων. Τερπένια είναι τα μικρά οργανικά μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και συνεπώς μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας σε θέσεις υποδοχέα ή ενζυμικά συστήματα.

Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα εξής:-Βοηθά στον πονοκέφαλο και την ημικρανία.
-Ανεβάζει τη διάθεση.
-Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, το άσθμα, τις βρογχίτιδες και τη γρίπη.

"ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ"
Ιστορικά- Λαογραφικά στοιχεία

Άλλα ονόματα: λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, δουσμαρίνι, λεσμαρί, λιβανωτίς
Θεωρείται σύμβολο ενθύμησης, ανάμνησης και δικαιοσύνης, καθώς πίστευαν ότι φυτρώνει μόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.

Χρησιμοποιείται σαν θεραπευτικό υλικό, όπως και στην μαγειρική, την κηπουρική, την αρωματοποιία, την ζαχαροπλαστική.

Λέγεται πως είναι ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους, όταν εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό και ο Θεός του έδωσε ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις, ώστε να ανακουφίζει την ανθρωπότητα.

Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα.

Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σαν στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.

Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus officinalis σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros – δροσιά και marinus – θαλάσσιος, γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα. Το όνομα officinalis προέρχεται από την λατινική λέξη που σημαίνει φαρμακευτικός, λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων.

Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.

Στην τέχνη, η Οφηλία λέει στον Άμλετ “να το δεντρολίβανο για να με θυμάσαι, σε εκλιπαρώ αγάπη μου θυμήσου”.

Στον πίνακα “Οφηλία και Λαέρτης” του 19ου αιώνα – Ουίλιαμ Γκόρμαν Ουίλς, η ηρωίδα του Σαίξπηρ είναι μαζί με τον αδελφό της και κρατάει δεντρολίβανο για να το δώσει στον αγαπημένο της για να θυμάται.

Στην Ελληνική παράδοση, κρατάει ακόμα το θηλυκό του χαρακτήρα, όπως φαίνεται τόσο στα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς: “Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά, ψιλή μου δεντρολιβανιά..” όσο και στο τραγούδι “Δενδρολιβανιά με τ’ άνθη πήρες μου το νου κι εχάθη”.
Στο μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε και σε καλλυντικά σκευάσματα.

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιεί η εκκλησία μας στους αγιασμούς. Μοιάζει να έχει κάτι κοινό και με τη φλόγα ενός κεριού: την κατεύθυνση προς τον ουρανό, την ανάταση!

Είναι πολύ διαδεδομένο σαν συστατικό της ελληνικής κουζίνας

Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής. Ολόκληρο το φυτό και ειδικότερα τα φύλλα και τα γαλάζια άνθη, περιέχουν άχρωμο ή κιτρινωπό λεπτόρρευστο αιθέριο έλαιο – ροσμαρινέλαιο. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.


Ας απολαύσουμε τον "Χειμωνανθό" με τον Γιάννη Χαρούλη.
"Φθινόπωρο στον έρωτα απόψε ανατέλλει , αρισμαρί και μέλι μυρίσαν τα βουνά ..."


Πηγές: www.madata.gr , http://www.mylady.gr , www.youtube.com , www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου