Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

"ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" - ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ - ΚΑΙ ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ -




Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν να περνούν χρόνο στο σπίτι τους και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια από το να βγουν έξω και να συναντήσουν κάποιο φίλο τους.
 Όσο και αν θέλουν ή επιδιώκουν οι γονείς να το αποφύγουν, στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν εισβάλλει στις παιδικές ζωές.

Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια γίνονται όλο και πιο βίαια. Τέρατα, δολοφόνοι και διάφοροι εγκληματίες που σε πολλά από αυτά προκειμένου να κερδίσει ο παίκτης πρέπει να προλάβει να τους σκοτώσει πρώτος. 
Το παιδί στρεσάρεται και η αγωνία του μεγαλώνει καθώς προσπαθεί να κερδίσει το μηχάνημα. Δημιουργεί ένα δικό του χαρακτήρα και ζει δύο παράλληλες ζωές.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει στους γονείς ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την επιλογή των βιντεοπαιχνιδιών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά βιντεοπαιχνίδια προσεκτικά σχεδιασμένα με σκοπό να ψυχαγωγήσουν και να ακονίσουν τον εγκέφαλο του παιδιού μέσα από διάφορους γρίφους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς προτού επιλέξουν βιντεοπαιχνίδι για το παιδί τους:
• Προσέχετε πάντα ότι το βιντεοπαιχνίδι που αγοράσατε αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού σας
• Εξετάζετε προσεκτικά το περιεχόμενο του
• Μην επιτρέπετε να παίζει πολλές ώρες ανεξέλεγκτα. Πάντα επιμένετε στην τήρηση ωραρίου χρήσης. Καλό είναι να μην υπερβαίνει τη μισή με μία ώρα
• Πάντα να βρίσκετε σε απόσταση 3 μέτρων από την οθόνη της τηλεόρασης. Σε περίπτωση που η τηλεόραση είναι μικρότερη από 32 ίντσες τότε μόνο μπορεί να μειωθεί ελαφρά η απόσταση
• Επιλέγετε βιντεοπαιχνίδια που θα έχουν θετικά αποτελέσματα στο παιδί σας και θα το ψυχαγωγήσουν ευχάριστα
• Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να παίζει βιντεοπαιχνίδια όταν βρίσκεται σε ένταση π.χ. όταν δεν νυστάζει
• Μη ξεχνάτε να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο στο παιδί σας

Συμβουλή Ειδικού:
Η επιλογή βιντεοπαιχνιδιού αποτελεί και ευθύνη των γονέων. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία παιδιών που παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία έχουν άμεση σχέση με την χρήση των βιντεοπαιχνιδιών. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική.

Πηγή: www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου