Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

"ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ" - ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ -


Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ

Μία από τις πιο συχνές και συγχρόνως από τις πιο δύσκολες και επώδυνες διαταραχές του λόγου είναι ο τραυλισμός.
 Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης. Συγχρόνως με τις σπασμωδικές διαταραχές στο λόγο και στο ψυχισμό του (τραυλού) ασθενή, εμφανίζεται μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, η οποία δείχνει ότι σε αυτόν αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη νεύρωση, διαταράσσεται μία από τις βασικές λειτουργίες του λόγου – η λειτουργία για την κοινωνική επικοινωνία.

Συχνά, οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το πώς να απαντήσουν, όταν μιλούν με ανθρώπους που τραυλίζουν. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να ωθήσει τους ακροατές να κάνουν πράγματα, όπως να κοιτούν αλλού κατά τη διάρκεια του τραυλισμού, να διακόπτουν το άτομο, να συμπληρώνουν τις λέξεις του ή απλά να μην συνομιλούν με ανθρώπους που τραυλίζουν. Όμως, καμία από αυτές τις αντιδράσεις δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Μπορείτε να διαβάστε τα εγχειρίδια του Stuttering Foundation: «Κουβεντιάζοντας ανοιχτά με εκπαιδευτικούς» & «Κάποιες φορές τραυλίζω» που έχουν μεταφραστεί – προσαρμοστεί στα ελληνικά από την ΟΕΔΡΟ του Π.Σ.Λ.(Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών- Λογοθεραπευτών)



Κάποιες φορές τραυλίζω from Άννα Παππά





Τραυλισμός, κουβεντιάζοντας ανοιχτά με εκπαιδευτικούς from Άννα Παππά

Το βίντεο που ακολουθεί και το παραπάνω υλικό αποτελούν τμήμα ενός πακέτου υλικού που δημιούργησε η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας (ΟΕΔΡΟ) του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα φυλλάδια που αφορούν:
Τους γονείς
Τον εκπαιδευτικό
Τον έφηβο ,που τραυλίζει
Τον ενήλικο, που τραυλίζει

Πηγές:https://pappanna.wordpress.com/2015/07/29 , www.youtube.com , www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου