Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

"ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ" - ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΙΜΑΤΑΙ Η ΝΙΟΤΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ -

Ο ωραίος Υάκινθος παίζει στο δάσος και ρίχνει το δίσκο του όσο πιο μακριά μπορεί
 να ξεπεράσει το δάσκαλό του Απόλλωνα.
Κι ο Θεός γοητευμένος από την ομορφιά του νεαρού ξεχνάει ολότελα το παιχνίδι. 

Ζηλεύει ο Ζέφυρος,
κάνει το δίσκο να παρεκκλίνει απ' την τροχιά του
 κι ο Υάκινθος πέφτει νεκρός. 



98 μ.Χ.: Ο εικοσάχρονος Υάκινθος δέχεται πρόθυμα
να μαρτυρήσει για την κοινή πίστη,
για την αγάπη του στο Θεό!... 



Την ιστορία του νεομάρτυρα που αγαπώντας "έξω έβαλεν τον φόβον", θέλησε να γνωστοποιήσει ο τραγουδοποιός από τ' Ανώγεια Κρήτης, γνωστός σαν Λουδοβίκος των Ανωγείων


Το 1998 καθώς συμπληρώθηκαν 1900 χρόνια από το μαρτύριο του Υάκινθου, ο τραγουδοποιός πρότεινε να τιμηθεί ο " 'Αγιος της Αγάπης ", των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης και μαζί του να υμνηθεί η ποίηση της αγάπης.
Έτσι, ο Λουδοβίκος μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης προχώρησαν στη σύσταση νομικού προσώπου με την επωνυμία "Σωματείο Φίλων Υακίνθειων Εκδηλώσεων" για την διαχείριση και εκτέλεση των "Υακινθείων".
Υακίνθεια ονομάζονται σι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνονται κάθε χρόνο  τον Ιούλιο στο ίδιο τόπο, στους Φούρνους και στα Ανώγεια Κρήτης.
Την Πρόταση για ανέγερση ναού αποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Άνθιμος, τοποθετώντας ο ίδιος τον θεμέλιο λίθο του. Ο ναΐσκος φέρει το σχήμα του κρητικού "μιτάτου", είναι κυκλικός, πέτρινος, χτισμένος σε υψόμετρο 1200μ., στον Ψηλορείτη. Στηριζόμενος στους κανόνες της υστερομινωικής αρχιτεκτονικής, φέρει θόλο μετά τα δύο μέτρα κι άνοιγμα κορυφής με διάμετρο 30 εκ.. Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του όλου πονήματος ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Σταύρος Βιδάλης. 

Αποτέλεσμα εικόνας για υακίνθεια
Άγιος Υάκινθος, Ανώγεια, Κρήτη
Στα Υακίνθεια, σε ένα συγκερασμό της αρχαιοελληνικής και της χριστιανικής γιορτής, κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τιμώνται η νιότη και η αγάπη, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες. Έχουν εξελιχθεί, μάλιστα, σε θεσμό και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και όλη τη Μεσόγειο. 
Στο μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων έντονη είναι η σφραγίδα του Λουδοβίκου των Ανωγείων, διοργανωτή των Υακινθείων από το 1998, που με το δικό του ιδιαίτερο, χαρισματικό τρόπο τραγουδά τον έρωτα και την προσδοκία του.
Όπως δηλώνει  ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, "ο Άγιος Υάκινθος" με τον Βαλεντίνο δεν είναι διαφορά αντίθεσης, απλά διαφορά. 
"Στον Βαλεντίνο κόβουνε τα τριαντάφυλλα και τα προσφέρουνε για αγάπη στα κορίτσια τους. Εμείς παίρνουμε το χέρι του κοριτσιού και το οδηγούμε εκεί που είναι τα τριαντάφυλλα και του τα δείχνουμε, δεν τα κόβουμε ποτέ.
 Ο Άγιος Υάκινθος δεν είναι ο Άγιος των ερωτευμένων, αλλά εκείνων που έχασαν και εκείνων που ελπίζουν να βρουν. Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι θεϊκή επίσκεψη και η ζωή, γενικότερα, μια γιορτή, όπου είμαστε όλοι καλεσμένοι. Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες (720.000) ώρες που είναι τα 80 χρόνια ζωής δεν είναι αρκετές για να γεράσουμε. Ό Άγιος Υάκινθος είναι ο άγιος της μοναξιάς, του συγκρατημένου πάθους". 

Τα πρώτα Υακίνθεια ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του "Μεγάλου Ερωτικού" του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος τόσο αγάπησε τα Ανώγεια και ένα από τα όνειρά του ήταν νακάνει τα Ανώγεια πολιτιστικό κέντρο. 



Έκτοτε, κάθε χρονιά τα Υακίνθεια έχουν διαφορετική θεματική και συνήθως παντρεύουν την κρητική μουσική και την κρητική λαϊκή παράδοση με μουσικές και παραδόσεις από άλλα μέρη της Ελλάδας ή τηςΜεσογείου.
Παράλληλα, παρουσιάζονται παραδοσιακοί τρόποι τυροκόμησης, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν ρακή και άλλα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα.

Για την ιδιαιτερότητα των εκδηλώσεων και τον βαθύτερο σκοπό των εκδηλώσεων γράφει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιώργης Γραμματικάκης:

"Ο Άγιος Υάκινθος και οι εορτές του επιδιώκουν να μας ανασύρουν από ένα παρόν δύσκολο και σκοτεινό και να ανοίξουν κάποιες χαραμάδες φωτός. Χαραμάδες προς την αγάπη και τα πολλαπλά της νοήματα, προς ό,τι ψιθυρίζουν η φύση και οι πέτρες του βουνού, προς το άλλο -την αλήθεια.
Η σημερινή αλήθεια δεν είναι του ανθρώπου. Νομίζει ότι είναι, έτσι καθώς η ψυχή του παραπαίει ανάμεσα σε νούμερα που συγκλίνουν, ήχους βάρβαρους και τηλεοπτικές εικόνες. 
Ο Υάκινθος επιδιώκει να τα αρνηθεί όλα αυτά και να αναληφθεί - ως άγιος πραγματικός στους ουρανούς. Καθώς εκεί θα συναντήσει ό,τι του 'λειψε κι ό,τι μας λείπει, είναι δίκαιο να τον συνοδεύσει στο ξεκίνημα του η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Μάνος ήταν από εκείνους που μας μίλησε - και θα μιλά πάντα - για τα καίρια της ζωής και αποκρυπτογράφησε, με την ποίηση και τη μουσική του, πολλά από τα μυστικά της. Είναι λάθος να νομισθεί ότι ο Υάκινθος έχει ένα συγκεκριμένο συμβολισμό. Αυτό που θέλει είναι όσοι τον αγαπήσουν, ποιητές και απλοί άνθρωποι, ζωγράφοι και επιστήμονες, να δουν στο πρόσωπό του τον δικό τους συμβολισμό την δική τους ανέγγιχτη και συχνά ανομολόγητη αλήθεια."

To 2006 τα Υακίνθεια ήταν αφιερωμένα στα δάση του Ψηλορείτη, γιατί όπως λέει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων:

"... Ο Ψηλορείτης για αιώνες έμοιαζε με πέτρινο δάσος. Τώρα στις σχισμές των βράχων του η φύση ανασκουμπώθηκε και άρχισε να πυκνώνει τις τάξεις των δέντρων. Οι χιλιόχρονοι πρίνοι και οι νεαροί ασφένταμοι άρχισαν να σκεπάζουν τον ουρανό μας. Τα κουδούνια των προβάτων, οι ντελικάτες αίγες, τα αγριοπερίστερα στις σπηλιές, τα σιγαρδέλια, οι αρφιχταλοί, η βασίλισσα πέρδικα, οι ταξιδεμένες κορφές από τους αλαφροπάτητους βοσκούς, τα σιωπηλά Μητάτα με τις μνήμες, όλα κοσμήματα στο στήθος του Ψηλορείτη. Τα δέντρα που ταξιδεύουν, τα δέντρα που δεν ονειρεύονται, που φιλοξενούν το φεγγάρι στα κλαδιά τους, είναι εδώ για να μας υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου αλλά ισότιμο μέρος της δημιουργίας. Τραγουδάμε το δάσος, αυτή τη μορφή ζωής στην οποία οφείλουμε την ανάσα μας".

Πηγές; www.yakinthia.com , www.youtube.com, www.anogeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου