Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ "ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ"


Από την Αγγελική Δημοπούλου

Τα υλικά για μια «ζαχαρένια συνταγή» αποκαλύπτει  η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, φίλη του Ρένου του Ζαχαρένιου, ενός ζαχαροπλάστη που ζει στα σύννεφα αλλά αποφασίζει να φτιάξει ένα δώρο αγάπης ειδικά για τους ανθρώπους…

Τι υλικά θα χρειαστούμε για να κάνουμε μια «ζαχαρένια συνταγή»;

Αρχικά θα χρειαστούμε καλή διάθεση. Στη συνέχεια προσθέτουμε χαρά, ευτυχία, ανθρωπιά. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε πολλές δόσεις αγάπης.

Ποιος είναι ο Ρένος ο ζαχαρένιος; Ποια είναι η δύσκολη αποστολή που αποφάσισε να αναλάβει και πώς κατάφερε να την ολοκληρώσει;
Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος είναι ένας ζαχαροπλάστης που ζει στα σύννεφα. Εκεί είναι και το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του. Είναι ένας χαρακτήρας - αγγελιοφόρος θετικών μηνυμάτων και συναισθημάτων. Είναι ο χαρακτήρας που πιστεύει και ελπίζει. Που ονειρεύεται και προσδοκά έναν κόσμο χωρίς σύνορα και πολέμους. Έναν κόσμο που τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες στο γέλιο, το παιχνίδι, τη μόρφωση. Που οι άνθρωποι θα ζουν ευτυχισμένοι.
Και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή, βλέποντας από εκεί ψηλά διαφορετικές εικόνες από εκείνες που ο ίδιος επιθυμεί, βάζοντας αγάπη, προσπάθεια, ελπίδα, αλληλεγγύη και πάλι αγάπη.

Αγάπη και αλληλεγγύη. Είναι αυτά τα συστατικά για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον; Είναι η μόνη συνταγή που πετυχαίνει. Με ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν τον συνάνθρωπο όλα μπορούν να αλλάξουν προς το ευτυχέστερο και το θετικότερο.

Όλα τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School για να υποστηριχθεί η πρόσβαση των παιδιών - προσφύγων στην εκπαίδευση. 

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα προσφυγόπουλα;
Σκέφτομαι εμένα παιδί. Αναρωτιέμαι τι διαφορετικό έχουν από εμένα και από τους συμμαθητές μου. Και τελικά από όλους εμάς που μεγαλώσαμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον και θεωρήσαμε δεδομένα και αυτονόητα πολλά. Τόσο μάλιστα, που όταν βλέπω αυτά τα παιδιά, αναλογίζομαι πόσο τυχεροί ήμασταν. Και πόσο άδικο είναι να ζουν με δράκους που λέγονται πόλεμος και θάλασσα. Που τους στερούν την οικογένειά τους, τις ζωές τους, τα όνειρά τους.

Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για τα παιδιά αυτά που ξεριζώνονται από τη χώρα τους και πολλά από αυτά χάνουν τις οικογένειές τους;Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να χτίσουν και πάλι τα όνειρά τους, να πιστέψουν και να αγωνιστούν για να τα κατακτήσουν. Η μόρφωση και η γνώση είναι δύναμη που κανείς πόλεμος δεν μπορεί να αφαιρέσει.

Στήριξη στα παιδιά πρόσφυγες
Το παιδικό βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου με τίτλο «Μια ζαχαρένια συνταγή», σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με την υποστήριξη της ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκοπό έχει να καλλιεργήσει την αγάπη και την αλληλεγγύη, ενώ όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του, θα διατεθούν για τη στήριξη τηςπαγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών - προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου ζει και εργάζεται σε μια πόλη που λέγεται Αθήνα. Είναι αστυνομικός και στον ελεύθερο χρόνο της αναλαμβάνει να βοηθάει τους ήρωες των ιστοριών της να φέρουν εις πέρας πότε τις ζαχαρένιες και πότε τις αλμυρές αποστολές τους. Αυτό το κάνει από μικρή. Δεν ξέρω, μεταξύ μας, αν μετά από τόσα χρόνια καταφέρνει να μαγειρεύει νόστιμες ιστορίες, αλλά προσπαθεί, και η προσπάθεια είναι αυτό που μετράει. Αυτό μου είπαν κάποτε ότι έχει σημασία.

Όταν ρωτήσαμε τον Ρένο για τη Φωτεινή, μας είπε: «Η βοήθειά της ήταν πολύτιμη, κι έτσι μαζί με την ομάδα έκτακτων αναγκών καταφέραμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία αυτή την αποστολή αγάπης».

Το όνειρο του «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω» μένει πάντα ζωντανό«Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα σε καιρούς πολέμου και εκτοπισμού. Εκτεθειμένα συχνά σε απειλές όπως είναι η παιδική εργασία και εκμετάλλευση, επιδίδονται σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Πολλά από αυτά έχουν περάσει σχεδόν όλη τους τη ζωή σε προσφυγικούς καταυλισμούς και η θαλπωρή του σπιτιού, το παιχνίδι με τους φίλους στην αυλή του σχολείου μοιάζoυν με μία μακρινή πολυτέλεια.
Οραματίζονται έναν κόσμο όπου η αγάπη, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η γνώση δεν έχουν σύνορα, αλλά προσφέρονται απλόχερα παντού! Διεκδικούν με τις φωνούλες τους έναν κόσμο που η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα.

Γιατί το όνειρο του «Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω είναι και παραμένει πάντοτε ζωντανό»

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Υποστηρίξτε το έργο της Υ.Α. και τα παιδιά - πρόσφυγες με μια δωρεά σήμερα
Δωρεά Online www.unhcr.gr/back2school
Κατάθεση σε τράπεζα. ALPHA BANK: 101-00-2002055436, IBAN: GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436
ΠEIΡΑΙΩΣ: 5055011562-423, IBAN: GR11 0172 0550 0050 5501 1562 423

Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την κατάθεσή σας
Τηλεφωνικά: 210 6728430, Email: psfrgre@unhcr.org, Fax: 210 6726417.

Μάθετε περισσότερα για το έργο της Υ.Α. στο www.unhcr.gr

Ακολουθεί ένα τραγούδι ντυμένο με την παιδική αθωότητα.
 Έχει τον τίτλο "Τα μικρά παιδιά". Στίχοι- μουσική και ερμηνεία από την Αρλέτα.


Πηγή: www.tvxs.gr, www.youtube.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου