Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

"ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το "Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας" στο Helexpo Maroussi, άνοιξε και μας εντυπωσίασε! Με πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού, πολλές μυρωδιές, χρώματα, γεύσεις, εξαιρετικές κατασκευές και εκπλήξεις!
Αρχικά εντυπωσιάζει η πρόσοψη του κτιρίου που έχει αποκτήσει μια παραμυθένια όψη. Πριν μπουν οι επισκέπτες μέσα βλέπουμε πάρα πολλούς να φωτογραφίζονται και να χαμογελούν σαν μικρά παιδιά.


Στη συνέχεια, σε μια μάλλον αρκετά μεγάλη ουρά που που έχει σχηματιστεί από τον κόσμο που περιμένει για να μπει, περιμένουμε κι εμείς, σε έναν καλόγουστο χώρο αναμονής για τα εισιτήρια. Παίρνουμε τα εισιτήριά μας και ένα γεμιστό σοκολατένιο μπισκοτάκι Παπαδοπούλου.





Μαζευόμαστε 25-30 άτομα και εντυπωσιακά ντυμένοι Ινδιάνοι και Αζτέκες, μας οδηγούν στον χώρο του μουσείου (υπάρχουν 2 μουσεία) όπου μαθαίνουμε όλη την ιστορία της σοκολάτας. Για πρώτη φορά πιάνουμε στα χέρια μας αληθινό καρπό κακάο (μοιάζει με μπάλα του ράγκμπι) που φέρνουν κάθε βδομάδα από το Εκουδόρ.

Έτσι τελικά αντιληφθήκαμε ότι η σοκολάτα δεν φυτρώνει!











Επόμενη στάση, σε 2 πραγματικές καλύβες του Αμαζονίου. Καθόμαστε και παρακολουθούμε σε video mapping τον Θανάση Τσαλταμπάση να μας αφηγείται το ταξίδι της σοκολάτας με μια ιδιαίτερα επινοητική διαδραστικότητα, (εδώ να πούμε ότι είχε μια σχετική φασαρία, θα μπορούσε ο ήχος να είναι πιο δυνατός).





Στην έξοδο περνάμε από "αληθινά" ερείπια ενός Ναού των Αζτέκων, μέσα σε μια εξαιρετική προσομοίωση Ζούγκλας, με μεγάλη υγρασία από ψεκασμούς και ήχους του Αμαζονίου, όπου μας υποδέχεται η Θεά της Ζούγκλας.







Η Θεά της Ζούγκλας μοιράζει μια μικρή συσκευασία με αληθινούς κόκκους κακάο.






Βγαίνουμε έξω με μια αίσθηση υγρασίας ακόμα στο πρόσωπό μας. Βλέπουμε μπροστά μας ένα άλλο τοπίο. Στο παλιό λιμάνι, ένα ακόμα άτομο από το προσωπικό, ντυμένο με κοστούμι (πολυάριθμο προσωπικό με υπέροχα κοστούμια) μας διασκεδάζει και φωτογραφιζόμαστε μαζί του.



Όχι για πολύ όμως γιατί πολλοί φεύγουν και πηγαίνουν σε μια ουρά στην οποία η Kayak δίνει για δοκιμή παγωτό σοκολάτα. (Η δράση αυτή, όπως μας ενημέρωσαν, γίνεται μόνο τα Σ/Κ. Τις καθημερινές έχουν κάτι άλλο)





Δίπλα βρίσκεται το Εργαστήριο Επιδείξεων Σοκολάτας, όπου ζαχαροπλάστες της Σχολής "Le Monde" ετοιμάζουν τα σοκολατένια αριστουργήματά τους.





Τελειώνουμε και από εδώ (είμαστε ήδη 30' μέσα στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας) και περνάμε στο Χημείο. Μας υποδέχεται ο Μαγικός Επιστήμονας, ο οποίος δίνει μια μικρή παράσταση με πειράματα και εκρήξεις! Πολύς κόσμος όμως το θέαμα για μικρά παιδιά είναι πολύ καλό.






Δίπλα, το Εργοστάσιο ΙΟΝ. Μέσα, ένα πραγματικό μηχάνημα που φτιάχνει μπροστά στα μάτια μας σοκοφρετάκια! Η μυρωδιά μάς παίρνει το μυαλό, η διαδικασία μάς αρέσει πολύ και στο τέλος επιβραβευόμαστε με ένα χάρτινο κουτάκι που έχει το σοκοφρετάκι που μόλις βγήκε και μια αγαπημένη σοκολατίτσα ΙΟΝ (η απλή, αν και εμένα προσωπικά μου αρέσει πιο πολύ η αμυγδάλου!). Στα παιδάκια μοιράζουν και ένα κουτί αναμνηστικό (σαν κονσέρβα) που όταν το ανοίξουν γίνεται μια μολυβοθήκη-ενθύμιο.











Προχωράμε (τρώγοντας τα σοκολατάκια) και παρακολουθούμε τα στάδια επεξεργασίας του καρπού. Ωραίο αλλά παρακάτω βλέπουμε ουρές, άρα κάτι δυνατό υπάρχει εκεί.





Απέναντι βλέπουμε μια αίθουσα ντυμένη με αμυγδαλιές (είπαμε, μεγάλη αδυναμία) αλλά δεν μοιράζουν σοκολατάκια. Στους τοίχους υπάρχουν οι πράσινες οθόνες (Green Screen). Δύο ευγενέστατες κοπέλες μας εξηγούν ότι μπορούμε να φωτογραφηθούμε σε φόντο σοκολατένιο και σουρεαλιστικό (εμείς επιλέγουμε, όπως επιλέγουμε και τα φίλτρα της φωτογραφίας).

Η φωτογράφιση είναι δωρεάν (αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα αντίστοιχο πάρκο του εξωτερικού), μάλιστα αν θέλουμε πατάμε ένα κουμπί και μπαίνει σε άλμπουμ της σελίδας Εργοστάσιο Σοκολάτας στο facebook, όπου την κατεβάζουμε και μπορούμε να την τυπώσουμε στο σπίτι μας.

Αλλιώς μας δίνουν έναν κωδικό και τυπώνουμε στην έξοδο (με κόστος από 1€ / φωτογραφία).


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και απέναντι στο Choco Bath, όπου μπαίνουμε σε μια μπανιέρα και φαίνεται σαν να κολυμπαμε στη σοκολάτα!



Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, αφού πέρασε άλλο ένα τέταρτο στις φωτογραφίσεις (φτάσαμε στα 45').



Πάμε απέναντι. Λαβύρινθος, κυρίες και κύριοι. Μια χρονομηχανή με black light (γεμάτη πλανήτες που φωσφορίζουν) όπου συναντάμε τη φυλακή του Κορτέζ αλλά και τον Χρυσό Καρπό. Στο τέλος του Λαβύρινθου, βρίσκουμε το μεγάλο μυστικό του Εργοστασίου Σοκολάτας...



...Τον Καταρράκτη Σοκολάτας με τον μαγικό φύλακά του! Μια εξαιρετική μίνι παράσταση σε περιβάλλον που θυμίζει Tim Burton με 1200 λίτρα αληθινής σοκολάτας να τρέχουν και μεις να θέλουμε να βουτήξουμε μέσα! Φωτογραφίες μόνο από έξω από τα κάγκελα, αν και υπάρχει η δυνατότητα να φωτογραφιθούμε σε Green Screen με θέμα τον Καταρράκτη, έξω στα πωλητήρια.



Βγαίνουμε πάλι στον κεντρικό δρόμο του Εργοστασίου Σοκολάτας. Δίπλα μας το Εργοστάσιο Μπισκότων Παπαδοπούλου. Μέσα ένας μάγος κάνει μαγικά με μπισκοτάκια και ενθουσιάζει όλα τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Δίπλα ένα εργαστήριο που φτιάχνει κονκάρδες. Πιο μέσα όλη η διαδικασία παραγωγής των αγαπημένων μας μπισκότων (κι εδώ μοιράζουν κι άλλα μπισκότα).







Μπαίνοντας όμως είδαμε πολύ κόσμο απέναντι. Ουρά για το ρόφημα των Μάγιας. Η εταιρία Novello (ακόμα μια εξαιρετική ελληνική εταιρία) έφτιαξε αυτό το ρόφημα ειδικά για το Εργοστάσιο Σοκολάτας. Ήταν λίγο αλλά ιδιαίτερα δυνατό!



Και φτάνουμε στη Γευσιγνωσία! Δοκιμάζουμε 3 σοκολατάκια υψηλής ποιότητας με ασυνήθιστα υλικά. Η κοπέλα που παρουσιάζει τη διαδικασία (πάντα με κοστούμι!) μας ζητάει να τα αφήσουμε να λιώσουν στο στόμα μας για να νιώσουμε τη σοκολάτα και τα συστατικά της. Όσοι θέλουν πίνουν και ένα σφηνάκι κρασί (από την premium Κάβα Μελίτη) που πηγαίνει τη γευστική δοκιμή...ένα βήμα παραπέρα!



Στη συνέχεια 6 τολμηροί θα διαγωνιστούν σε κάτι που θυμίζει τηλεπαιχνίδι. Γράφουμε κι εμείς τα ονόματά μας, και βλέπουμε στις οθόνες μας 20 συστατικά, από τα οποία 7 βρίσκονταν στα σοκολατάκια που δοκιμάσαμε. Σε 30" βρίσκω 4. Για το αυτοκόλλητ-παράσημο Chocolate Expert χρειαζόμουν 6 στα 7.

(Πάντως, πείτε μου, αυτό το κόλιανδρο, ποιος θα το βρει;)



Λίγο πριν την έξοδο, στα πωλητήρια, πολύς κόσμος. Σοκολατάκια κάθε είδους, χωνάκια γεμιστά με σοκολάτα, τρούφες από τις καλύτερες του κόσμου. Δίπλα, εργαστήρι καραμέλας, ένα ωραίο show με την καραμέλα να φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας και τα αιθέρια έλαια να μοσχοβολούν σε όλον τον χώρο.

Γνώμη μας : κάποια προϊόντα ήταν υπερτιμημένα, κάποια λογικά και κάποια άλλα (τρούφες με 60€ / κιλό) πραγματικά ακριβά αλλά εξαιρετικής ποιότητας και πρόελευσης (εμείς πήραμε μονό 3 τρουφίτσες, έτσι για την εμπειρία, δοκιμάστε με ρούμι ή με Baileys και θα μας θυμηθείτε!).





Δεξιά μας η Galleri με τα σοκολατένια γλυπτά από τη Le Monde. Φα-ντα-στι-κή! Όλα από μασίφ σοκολάτα. Εκείνον τον αρκούδο των 80 κιλών, σε ένα τρίμηνο τον τελειώναμε! (προσοχή: το κοριτσάκι δίπλα του είναι αληθινό!)









Παραδίπλα ο χώρος εκπαίδευσης. Βασικά φτιαγμένος για παιδιά. Μαθαίνουν για τη σωστή διατροφή, την παχυσαρκία και για την υγιεινή των δοντιών. Μάλιστα στο τέλος η Frezyderm που είναι χορηγός του χώρου, μοιράζει στα παιδάκια παιδικές οδοντόκρεμες.

Πριν βγούμε έξω, φωτογραφιζόμαστε πάλι σε άλλα Green Screen όπου φαίνεται σαν να κάνουμε βόλτα στο Λονδίνο σε κόκκινα Λεωφορεία με ταμπέλες Εργοστάσιο Σοκολάτας και σε κάθε μέρος που μπορεί να φανταστεί κανείς (φωτογράφιση και εκτύπωση 2€ όταν σε αντίστοιχα πάρκα της Αγγλίας πληρώναμε 15-17€).



Συμπέρασμα: Έχουμε ταξιδέψει σε πολλά θεματικά πάρκα σε όλον τον κόσμο. Το "Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας" είναι μια εξαιρετική δουλειά, που με χαρά μας μαθαίνουμε ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον χωρών του εξωτερικού και έτσι μετά τον Φεβρουάριο ξεκινά το διεθνές ταξίδι του.
Πολύ καλό το Μουσειακό μέρος, υπέροχοι οι συνοδοί των επισκεπτών με πανέμορφα κοστούμια και με πολλή ψυχή στους ρόλους τους.
Ωραία η ιδέα να φέρνουν κάθε βδομάδα αληθινό καρπό κακάο.

Εμείς είμαστε φαν και των φωτογραφιών, οπότε βρήκαμε την ιδέα των Photo Booth πολύ καλή, ειδικά αφού δίνεται η δυνατότητα ιντερνετικής φωτογραφίας δωρεάν. Προτιμήσαμε τις εκτυπώσεις εκεί οι οποίες ήταν σε πολύ χαμηλές τιμές και θαυμάσια ποιότητα (κρατήσαμε και το αναμνηστικό φακελλάκι, γιατί ένα ψώνιο το 'χουμε).

Δοκιμάσαμε σε διάφορα σημεία σοκολάτα, σε μικρές δόσεις. Εδώ έχουμε κάτι πολύ περίεργο. Κάποιοι από τους επισκέπτες δεν έδειχναν, προς δική μας απορία, το ίδιο ενθουσιασμένοι.

Γιατί; Διότι ο κόσμος λατρεύει τη σοκολάτα! Όση και να πάρει θέλει περισσότερη. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεται σε έναν τέτοιο χώρο, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ναι, εμείς καταλαβαίνουμε ότι οι δόσεις σοκολάτας που πήραμε ήταν αρκετές (στο Βέλγιο, τη χώρα της σοκολάτας, δεν δίνουν απολύτως τίποτε παρά μόνο με επιπλέον χρέωση στα πωλητήρια, ενώ έχουν και πολύ πιο ακριβό εισιτήριο), ωστόσο εδώ αρκετοί θέλανε κάτι ακόμη παραπάνω.

Προσοχή: Μας ενημέρωσαν ότι όσα κεράσματα δοκιμάσαμε την ημέρα της επίσκεψης, υπάρχουν κάθε Σ/Κ. Ορισμένα κεράσματα και το ρόφημα, τις καθημερινές κάποιες ώρες δεν προσφέρονται αλλά τότε υπάρχουν διαφορετικές εκπλήξεις για το κοινό.

Τα πωλητήρια είχαν εξαιρετικά (και αναλόγως ακριβά) τρουφάκια αλλά και προσιτά προϊόντα (το χωνάκι με σοκολάτα στα 2,5€ το βρήκαμε πολύ δελεαστικό).

Θα θέλαμε πιο πολλές ακόμα επιλογές και περισσότερες συσκευασίες.

Τελικά, στο "Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτα" ζήσαμε ένα παραμύθι. Μια εμπειρία. Όπως στην ταινία (για όλους εμάς που λατρεύουμε τη σοκολάτα). Μας γέμισαν εικόνες και μυρωδιές, κέφι και μικρές γευστικές δοκιμές. Μπείτε λοιπόν μέσα και ξεχάστε πόσο πολύ κόσμο έχει. Αφεθείτε σε όλα αυτά τα υπέροχα μικρά πράγματα που μας δίνει και απολαύστε τα!

Πριν φύγουμε παραλάβαμε τις φωτογραφίες μας και η επίσκεψή μας τελείωσε με τους χαμογελαστούς συνοδούς να μας αποχαιρετούν, ενώ μας έμεινε ακόμα μια προσδοκία. Τι θα είναι άραγε αυτό το Christmas Choco Factory που ακούσαμε;

Πηγή: www.thessalonikiartsandculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου