Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

"ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"



Από τα «Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ» (1962) του Ροβήρου Μανθούλη και «Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση;» (1971) του Ντίνου Κατσουρίδη, μέχρι το συγκλονιστικό «Μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδοςσυμμετέχει στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας με το θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» που διοργανώνεται στους χώρους της, με αφορμή τον εορτασμό της 71ης επετείου απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μέρος της συνολικότερης σειράς εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου με τίτλο: «12 Οκτωβρίου 1944 - Η Αθήνα ελεύθερη». Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη, από την Πέμπτη 15 έως και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη.

Στην ιστοσελίδα Free Athens 44 μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, να πλοηγηθείτε μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις περιοχές της Αθήνας όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, να βρείτε ιστορικά στοιχεία και καταγραφές προφορικής ιστορίας, καθώς και να αντλήσετε λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.



Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά εννέα ταινίες μυθοπλασίας της χρονικής περιόδου 1946 - 1970 και οκτώ ντοκιμαντέρ από την Ταινιοθήκη Τηλεόρασης του Αρχείου της ΕΡΤ που εστιάζουν στις χρονικές περιόδους της Κατοχής και της Απελευθέρωσης με επίκεντρο την Αθήνα, κι όχι μόνο. Οι συγκεκριμένες ιστορικές περίοδοι ανέκαθεν αποτέλεσαν πρόκληση για τους Έλληνες σκηνοθέτες. Το αφιέρωμα αυτό προσπαθεί να συνθέσει τις διαφορετικές τους ματιές.
Επιπροσθέτως θα προβληθεί αρχειακό υλικό της περιόδου, τα πρώτα Επίκαιρα του Φίνου με τίτλο "Εικόνες από την Ελλάδα Νο 1" του 1944 που παρουσίασε πρώτη φορά ο Ροβήρος Μανθούλης στη σειρά ντοκιμαντέρ "Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου".
Επίσης τα πλάνα που τράβηξε με κίνδυνο της ζωής του μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα, ο Άγγελος Παπαναστασίου με σκηνές από την έλευση των γερμανικών στρατευμάτων έως τον λιμό και από τις μεγάλες διαδηλώσεις έως την ταφή εκτελεσμένων πατριωτών, υπό το γενικό τίτλο "Από την τραγωδία της σκλαβωμένης Ελλάδος 1941-44". Τα βωβά πλάνα του Παπαναστασίου θα πλαισιώσει με την αφήγησή του ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.
Θα παρουσιαστούν επίσης δύο νέα ντοκιμαντέρ, η τελευταία παραγωγή της ΕΡΤ, "Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς" (2015) του Τάκη Σακελλαρίου, που δημιουργήθηκε με αφορμή τον φετινό εορτασμό, και σε πρώτη προβολή "Το στάρι" (2015) της Ομάδας Ηιστορισταί, μια ταινία για την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής.



Τις ταινίες & τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες τους αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον ακαδημαϊκό και κινηματογραφικό χώρο. Τις προβολές θα πλαισιώσουν επίσης δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Aναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθεί η έξοχη ταινία ¨Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ" (1962)
Σκηνοθεσία:Ροβήρος Μανθούλης
Σενάριο:Διονύσης Μήλας
Πρωταγωνιστούν: Οι ανεπανάληπτοι Θανάσης Βέγγος και Βασίλης Διαμαντόπουλος.


 Πηγή:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου