Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

"ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ"



Τα προβλήματα και οι ατυχίες είναι ένα κομμάτι της ζωής. Ο καθένας βιώνει τη δυστυχία και πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την κατάθλιψη προσωρινά όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν. Οι εμπειρίες της αποτυχίας συχνά οδηγούν σε προσωρινά συναισθήματα αναξιότητας και αυτό-ενοχής, ενώ προσωπικές απώλειες μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα λύπης, απογοήτευσης και κενότητας. Τέτοια συναισθήματα είναι φυσιολογικά, και συνήθως ξεπερνιούνται μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της καταθλιπτικής ασθένειας.

Ο φορέας «Κλίμακα» εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης, πόσο διαρκεί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;
Η κατάθλιψη θεωρείται ασθένεια ή κλινική κατάθλιψη, όταν τα συναισθήματα που περιγράφτηκαν προηγουμένως είναι σοβαρά, διαρκούν για αρκετές εβδομάδες και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται καθώς και τις σωματικές του λειτουργίες.

Κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν είναι:
να νιώθει κάποιος ότι είναι ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες
να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό
να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες
να έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους
να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη
να νιώθει ενοχή χωρίς να υπάρχει λόγος
να εμφανίζει έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης
να διατυπώνει σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βιώνει ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, ελπίζουμε το κείμενο αυτό να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας ή το φίλο σας να αναζητήσει βοήθεια από επαγγελματία της ψυχικής υγείας.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την κατάθλιψη, ούτε και είναι πλήρως κατανοητή.
Οι παράγοντες που ακολουθούν μπορεί να κάνουν ορισμένους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά από κάποια απώλεια ή αποτυχία:
συγκεκριμένα, θλιβερά γεγονότα
βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο
ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η αρνητική ή απαισιόδοξη άποψη για τη ζωή.
Μπορεί να υπάρχει και κάποια γενετική σύνδεση καθώς είναι πιθανότερο να τη βιώσουν άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης.

Πόσο διαρκεί η κατάθλιψη;
Τα συναισθήματα κατάθλιψης που όλοι βιώνουμε μετά από κάποια σημαντική απώλεια ή απογοήτευση μπορεί να έχουν μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια. Η διάρκεια εξαρτάται από το πρόσωπο, τη σοβαρότητα της απώλειας και την κατάλληλη υποστήριξη που θα λάβουμε ώστε να διαχειριστούμε την κατάθλιψη. Η κλινική κατάθλιψη μπορεί επίσης να διαρκέσει μεγάλο ή σύντομο χρονικό διάστημα. Σπάνια γίνεται μόνιμη. Χωρίς επαγγελματική θεραπεία, μπορεί να ξεπεραστεί ύστερα από αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Με θεραπεία, μπορεί να ξεπεραστεί πολύ γρηγορότερα.

Η κατάθλιψη ακολουθεί ένα πρότυπο;
Δυστυχώς, από την στιγμή που κάποιος έχει περάσει κλινική κατάθλιψη, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει πάλι κατάθλιψη. Για παράδειγμα, ορισμένοι βιώνουν εποχιακούς κύκλους κατάθλιψης, κυρίως το χειμώνα, που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Πέντε με δέκα τοις εκατό των ανθρώπων που βιώνουν κατάθλιψη βιώνουν επίσης και καταστάσεις υπερβολικής ευτυχίας ή έξαρσης, κάτι που ονομάζεται μανία. Η περίπτωση της εναλλαγής από τη κατάθλιψη στη μανία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ονομάζεται διπολική συναισθηματική διαταραχή, ενώ επαναλαμβανόμενες εμπειρίες μόνο κατάθλιψης, ονομάζονται μονοπολική συναισθηματική διαταραχή.

Πως θεραπεύεται η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι ευκολότερα θεραπεύσιμη σε σύγκριση με τις άλλες ψυχικές ασθένειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη δέχονται βοήθεια για να την ξεπεράσουν, που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και/​ή ψυχολογική συμβουλευτική. Η υποστήριξη από την οικογένεια, φίλους αλλά και ομάδες αυτό-βοήθειας μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά.
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρής μορφής κατάθλιψη περιμένουν πολύ καιρό πριν αναζητήσουν κάποια θεραπεία ή μπορεί και να μην την αναζητήσουν ποτέ. Είναι πιθανό να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μία θεραπεύσιμη ασθένεια, ή να ανησυχούν για την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι σε κάποιον που χρειάζεται τέτοιου είδους θεραπεία.

Τι μπορούν να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια;
Είναι δύσκολο να είσαι μαζί και να βοηθάς κάποιον με σοβαρής μορφής κατάθλιψη. Ορισμένοι το κρατούν μέσα τους, ενώ άλλοι δε θέλουν να είναι μόνοι τους. Είναι πιθανόν να αντιδρούν έντονα σε πράγματα που λες ή κάνεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μιλάνε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Είναι προτιμότερο να τους ακούς προσεκτικά και να προσφέρεις υποστήριξη από το να έρχεσαι σε αντίθεση μαζί τους ή να αλλάζεις θέμα. Πες τους ότι ενδιαφέρεσαι. Ρώτησε τους πώς μπορείς να τους βοηθήσεις και φέρε τους σε επαφή με τον οικογενειακό γιατρό ή με κάποιον επαγγελματία της ψυχικής υγείας. Ερεύνησε αν υπάρχουν ομάδες αυτό- βοήθειας στην περιοχή και παρακολούθησε κάποια συνάντηση μαζί τους. Προσπάθησε να είσαι υπομονετικός και όχι επικριτικός. Το κυριότερο απ’ όλα είναι να μην είσαι μόνος, βρες κι άλλους ανθρώπους να παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη.

Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια;
Εάν εσύ ή κάποιος που ξέρεις χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από αυτή που οι φίλοι και η οικογένεια παρέχει, επικοινώνησε με κάποιο εξειδικευμένο φορέα στην περιοχή σου που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση επιπρόσθετης βοήθειας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η μεσογειακή διατροφή και γενικότερα η συχνή κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, ψαριών και οσπρίων αλλά και λιγότερων επεξεργασμένων κρεάτων και γλυκών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης,σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισπανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ
Λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, έχουν όσοι ασχολούνται με τη κηπουρική σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το βρετανικό περιοδικό Gardeners' World.
Η καθηγήτρια περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ Τζουλς Πρέτι, σχολιάζοντας την έρευνα δήλωσε στη Daily Mail ότι «πολλές έρευνες πανεπιστημίων έχουν δείξει ότι οι πράσινοι χώροι είναι ευεργετικοί για την υγεία. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στην υγεία λειτουργούν προστατευτικά και μακροπρόθεσμα.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι θα προέκυπταν πολλά οφέλη για τους ανθρώπους και την κοινωνία αν αυξανόταν το ποσοστό των ατόμων που ‘γιατρεύονται’ με πράσινη άσκηση».


ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη. Η απόκτηση ενός μεγάλου κοινωνικού κύκλου μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την θεραπεία της κατάθλιψης.
Οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη αν κάνουν παρέα με φίλους που είναι μελαγχολικοί, αλλά μπορούν αντιθέτως να βοηθήσουν τους τελευταίους να βελτιώσουν την διάθεσή τους, διαπίστωσαν επίσης οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική. Όχι μόνον δεν διαπίστωσαν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά ανακάλυψαν ότι ένας ενισχυμένος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και να διπλασιάσει τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.
"Σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται από μια ασπίδα προστασίας", σημείωσε ο Χάουζ.
"Αυτό επιτρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο "που είναι φτηνή και φέρει μηδαμινούς κινδύνους".
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μπόρεσαν να αποδείξουν πως το ωφέλιμο αποτέλεσμα δεν συνδέεται με την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.
Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι αν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους, καταλήγουν οι επιστήμονες.


ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ταχεία αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης κατά το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι, σε ένα καθόλου αμελητέο βαθμό, αυτό μπορεί να αποδοθεί στον εκφοβισμό (bullying) που έχει προηγηθεί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λούσι Μπόους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 νέους, σε χρονικό διάστημα πενταετίας (σε ηλικία 13 και, στη συνέχεια, 18 ετών).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
Από τους 683 εφήβους που στα 13 τους είχαν πέσει θύμα συστηματικού εκφοβισμού (πάνω από μια φορά την εβδομάδα), το 15% είχε εμφανίσει κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών.
Από τους 1.446 εφήβους που στα 13 τους έπεφταν πιο αραιά θύμα εκφοβισμού (μία έως τρεις φορές το εξάμηνο), το 7% είχε κατάθλιψη στα 18 τους.
Από τα υπόλοιπα παιδιά, που ποτέ δεν είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού στα 13 τους, μόνο το 5,5% είχαν κατάθλιψη στα 18 τους.
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στον εκφοβισμό και στην εκδήλωση κατάθλιψης, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του εκφοβισμού. Μάλιστα η σοβαρότητα του προηγούμενου εκφοβισμού επηρεάζει και τη διάρκεια της κατοπινής κατάθλιψης.
Έτσι, κατάθλιψη που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, εμφάνισε περίπου το 10% των εφήβων που είχαν πέσει θύμα συχνού εκφοβισμού, έναντι ποσοστού μόνο 4% μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν καθόλου πρόβλημα εκφοβισμού στο παρελθόν.
Η μελέτη δείχνει ότι η λεκτική βία και κοροϊδία αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή εκφοβισμού (36%), ενώ ακολουθεί σε συχνότητα η αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από το θύμα (23%). Όπως επίσης διαπιστώθηκε, πολλά παιδιά δεν ενημερώνουν τους καθηγητές ή τους γονείς τους για το πρόβλημά τους, ενώ είναι πιθανότερο (75%) να το κάνουν μόνο αν πέσουν θύμα σωματικής βίας.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αν ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού του «μπούλινγκ» στο σχολείο, θα μειωθούν και τα κρούσματα κατάθλιψης στους νέους ενήλικους. 
Η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα παγκοσμίως, με σοβαρό ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Για να διαβάσετε για την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές και στην αυτοκτονία, πατήστε ΕΔΩ.
Για να παρακολουθήσετε ένα πολύ "δυνατό" βίντεο για την κατάθλιψη, πατήστε ΕΔΩ.



Πηγή:www.tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου