Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ"




Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.
Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.
Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού 2015 – 11 Οκτωβρίου.
Η δύναμη των έφηβων κοριτσιών: Ένα όραμα για το 2030.

Εξασφαλίζοντας πως οι έφηβες δεν θα μείνουν στην αφάνεια.
Σ’ όλο τον κόσμο, κορίτσια στην εφηβεία μένουν εκτός της αναπτυξιακής ατζέντας, παρά την πρόοδο που υπάρχει στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της καταπολέμησης του AIDS, στην προστασία κατά της βίας. Απουσιάζουν εξαιτίας της έλλειψης εκπαίδευσης ή ασθενειών που μπορεί να προληφθούν. Απουσιάζουν εξαιτίας των γάμων σε παιδική ηλικία. Απουσιάζουν εξαιτίας της ελλιπούς επένδυσης σε πολιτικές, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το μέλλον τους και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους.
Η έλλειψη επενδύσεων σε προσαρμοσμένες πολιτικές και προγράμματα για τις ξεχωριστές ανάγκες των εφήβων κοριτσιών ηλικίας 10 έως 19 ετών τις έχει κάνει σχεδόν αόρατες. Ας σκεφτούμε ότι: 
 Για κάθε δολάριο που επενδύεται για αναπτυξιακούς σκοπούς, λιγότερα από δυο σεντς πηγαίνουν σε προγράμματα για έφηβες και πιο συγκεκριμένα για αυτές που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 10-14 ετών. 
  Μολονότι οι θάνατοι που συσχετίζονται με το AIDS μειώθηκαν γρήγορα μεταξύ του 2001 και του 2013 σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, δεν ισχύει το ίδιο και για τους εφήβους ηλικίας από 10 έως 19 ετών. 
 Σε κάποιες χώρες, οι έφηβες ήταν δυο με τρεις φορές πιθανότερο να μολυνθούν από τον ιό HIV απ’ ότι οι έφηβοι της ίδιας ηλικιακής ομάδας.
  Μέχρι το τέλος του 2015, το 57% των αναλφάβητων νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 24 ετών θα είναι γυναίκες.
  Περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, από τους συζύγους ή συντρόφους τους. 
  Το 2012, το 17% των γυναικών ηλικίας 15 έως 19 ετών είχαν ήδη παντρευτεί. 
  Σήμερα σ’ όλο τον κόσμο, υπάρχουν σχεδόν 600 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών, το καθένα με ιδιαίτερες και απεριόριστες δυνατότητες. 
 Τα κορίτσια στην εφηβεία βρίσκονται ανάμεσα στις πιο περιθωριοποιημένες και παραμελημένες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα:
  Περισσότεροι από 62 εκατομμύρια έφηβοι δεν πηγαίνουν σχολείο, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι κορίτσια.
  Αν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 μέχρι το 2030. 
  Στην υποσαχάρια Αφρική, η καθολική ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2069 για τα φτωχότερα αγόρια και από το 2086 για τα φτωχότερα κορίτσια.
  Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις αύξησης του πληθυσμού, μέχρι το 2030 περίπου μια στις τέσσερις έφηβες θα ζει στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο συνολικός αριθμός μητέρων κάτω των 18 ετών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 10,1 εκατομμύρια το 2010 σε 16,4 εκατομμύρια το 2030.
 28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 ετών έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
  Η τωρινή γενιά εφήβων είναι μέρος της μεγαλύτερης γενιάς νέων στην ιστορία και το μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους. Ωστόσο, από τα 600 εκατομμύρια κοριτσιών, πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες στερήσεις.
 Σε πολλές περιπτώσεις, το φύλο και η φτώχεια σε συνδυασμό με άλλες στερήσεις δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
 Ωστόσο, η επένδυση στην υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών αποδίδει καρπούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα: 
 Έρευνες δείχνουν ότι το 50% της προόδου στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης των νεαρών γυναικών. 
  Αν όλες οι γυναίκες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι παιδικοί θάνατοι στις χώρες με χαμηλό μέσο εισόδημα θα μειώνονταν κατά 49%.
  Τα παιδιά με περισσότερο μορφωμένες μητέρες είναι πιθανότερο να εμβολιάζονται και να επωφελούνται από ιατρική περίθαλψη και άλλες πρακτικές σχετικές με την υγεία.
  Αν όλα τα κορίτσια τελείωναν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η μητρική θνησιμότητα θα έπεφτε κατά 66%, σώζοντας τις ζωές 189.000 γυναικών κάθε χρόνο.
 H κοινή γνώμη και η διεθνής αναπτυξιακή ατζέντα παραγκωνίζουν τις έφηβες
 Το 2013, σχεδόν τα δυο τρίτα των νέων μολύνσεων από τον HIV μεταξύ εφήβων 15 έως 19 ετών αφορούσαν κορίτσια.
 Περίπου το 1 στα 10 κορίτσια κάτω των 20 ετών έχει βιασθεί ή έχει υποστεί καταναγκαστική σεξουαλική πράξη.
 Περίπου το ένα τέταρτο των κοριτσιών 15 έως 19 ετών έχει καταγραφεί ως θύμα βίαιης συμπεριφοράς από την ηλικία των 15 ετών. 
 Το 2012, το 17% των γυναικών είχαν παντρευτεί σε ηλικία 15 έως 19 ετών. 
 Αν δεν μειωθούν οι γάμοι παιδιών, ο αριθμός των κοριτσιών, τα οποία παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 το 2030 και σε περισσότερα από 18 το 2050.
 Εκτιμάται ότι μισό δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια δεν διαθέτουν τις κατάλληλες παροχές για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια, ιδιωτικότητα και ασφάλεια τις ανάγκες υγιεινής που αφορούν την έμμηνο ρύση.
 Στα δυο τρίτα των χωρών όπου υπάρχει ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κορίτσια είναι αυτά που πλήττονται.
 Μόνο το 17% των νεαρών γυναικών που προέρχονται από τις φτωχότερες οικογένειες έχουν ολοκληρωμένες γνώσεις γύρω από τον HIV. 
 Ωστόσο, οι έφηβες έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να βελτιώσουν τον κόσμο, τόσο για τις ίδιες όσο και για όλους μας. 
 Αν όλες οι γυναίκες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι παιδικοί θάνατοι θα μειώνονταν κατά 49%.
 Μια εγγράμματη μητέρα έχει κατά μέσο όρο 23% περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσει βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού κατά τη γέννηση ενός παιδιού.
 Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, αν όλες οι μητέρες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υπανάπτυξη θα μειωνόταν κατά 26%.
 Στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία, οι γάμοι παιδιών θα μειώνονταν κατά 64%, αν όλες οι γυναίκες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 Από το 1970 μέχρι το 2009, περισσότερο από το 50% της μείωσης της θνησιμότητας κάτω των 5 ετών μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση του μέσου αριθμού ετών εκπαίδευσης των νεαρών γυναικών.
Η επένδυση στις έφηβες αποτελεί είναι ένας από τους εξυπνότερους τρόπους διασφάλισης ενός καλύτερου και περισσότερο βιώσιμου μέλλοντος.
 Η επένδυση στα κορίτσια προκειμένου να ολοκληρώσουν το επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης θα μπορούσε να αποφέρει αποδοχές που καλύπτουν μέχρι και το 68% του ετήσιου Α.Ε.Π.
 Το κόστος της εφηβικής εγκυμοσύνης ως μερίδιο του Α.Ε.Π. θα μπορούσε να αγγίζει το 30% κατά τη διάρκεια ζωής ενός κοριτσιού.
 Οι γυναίκες και τα κορίτσια επανεπενδύουν το 90% του εισοδήματός τους στις οικογένειες και στις κοινότητές τους, ενώ οι άντρες και τα αγόρια επανεπενδύουν μόλις το 30-40%.
Με στοχευμένες επενδύσεις σε προγράμματα και υπηρεσίες για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, μπορούμε να βοηθήσουμε τις έφηβες να γίνουν οι ηγέτες και οι πρωτοπόροι του αύριο. 
 Η εκπαίδευση, η απόκτηση δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορικής μπορεί να αλλάξει τη ζωή των εφήβων κοριτσιών και να τα προετοιμάσει για τη ζωή, για την αγορά εργασίας και για ηγετικές θέσεις.
 Η επένδυση σε υπηρεσίες για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κατά την περίοδο της εφηβείας, η διαχείριση της υγιεινής κατά την έμμηνο ρύση και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι απαραίτητες, προκειμένου οι έφηβες να εφοδιαστούν με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και υπηρεσίες που αφορούν την υγεία.
 Φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία οποιασδήποτε μορφής, κατά των εφήβων κοριτσιών, δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή. 
 Οι κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που θα θεσπιστούν, πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια, προκειμένου να προστατευθούν οι έφηβες από γάμους σε παιδική ηλικία, το trafficking και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. 
Η μελλοντική πορεία
 Οι έφηβες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή και το μέλλον τους. Στο προσεχές μέλλον θα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού και θα αποτελούν τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, έχοντας τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια ισχυρή πολιτική δύναμη. Πολλές από αυτές θα είναι η ηγεσία του αύριο. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για να ενδυναμωθούν οι έφηβες ώστε να προωθήσουν την ισότητα των φύλων, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των εθνών τους. 
Η UNICEF καλεί όλα τα κράτη, τις οργανώσεις του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών και κάθε αρμόδιο φορέα, να θέσουν τα κορίτσια στην εφηβεία στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη:
  Δίνοντας στις έφηβες τη θέση και την προσοχή που τους αξίζει κατά το σχεδιασμό πολιτικών, προγραμμάτων και επενδύσεων.
  Επενδύοντας σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, δεξιότητες, κατάρτιση, στην πρόσβαση στην τεχνολογία και σε άλλες διδακτικές πρωτοβουλίες οι οποίες προετοιμάζουν τα κορίτσια για τη ζωή, την αγορά εργασίας και την ηγεσία.
  Επενδύοντας στον τομέα της υγείας και της διατροφής που σχετίζεται την περίοδο της εφηβείας, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης οι οποίες αφορούν την εφηβεία, τη διαχείριση υγιεινής κατά την έμμηνο ρύση και τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. 
 Προωθώντας τη μηδενική ανοχή στη φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία.
 Θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας με συνέπεια τις κατάλληλες διατάξεις και μηχανισμούς, ώστε να καταπολεμηθούν οι γάμοι σε παιδική ηλικία καθώς και η πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών.
 Επενδύοντας στη δημιουργία και τη λειτουργία κοινωνικών και δημόσιων χώρων για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή και δράση, τη δημιουργικότητα και την ανάδειξη ταλέντων.
 Προωθώντας σε όλους τους τομείς νομοθεσία και πολιτικές φιλικές προς τις γυναίκες και ειδικότερα προς τις έφηβες έχουν ειδικές ανάγκες, είναι ευάλωτες και περιθωριοποιημένες, καθώς και τα θύματα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 

 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/230#ixzz3oCt6kArK , www.unicef.gr, www.logiastarata.gr, www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου