Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

"ΜΗΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ" -ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ...ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ-

Τούτες τις τελευταίες ανάσες του καλοκαιριού, ας" ταξιδέψουμε " για άλλη μια φορά στην πανέμορφη Κρήτη μας. Το μονοπάτι μας θα είναι διαφορετικό ....

Μηλιά Χανίων: Ένα μαγικό χωριό... κρυμμένος θησαυρός .

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλια χανια

Η Μηλιά βρίσκεται στα ημιορεινά (500 μ. υψόμετρο) σε μία εξοχική τοποθεσία της επαρχίας Κισσάμου του Νομού Χανίων, και το κοντινότερο χωριό είναι το Βλάτος, σε απόσταση 4.5 χιλιόμετρων. Είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού που σχηματίζει μια μικρή κοιλάδα και είναι κυριολεκτικά περιτριγυρισμένη από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που καλύπτεται από μία πολύ μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων. Ο χώρος γύρω από τον οικισμό είναι περίπου 1200 στρέμματα, που παρέχει στον τόπο μία εξαιρετική ησυχία και μία αρμονία μοναδική.
Την διασχίζει ένα ρυάκι με αρκετό νερό τον χειμώνα και το οποίο είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο πλαγιές του βουνού, που έχουν  διαφορετική σύσταση και βλάστηση. Αυτά είναι και τα στοιχεία που χαρίζουν στον τόπο μία τόσο μεγάλη ποικιλία χλωρίδας.
Από την μία τα σχιστολιθικά πετρώματα με τις καστανιές, τα πλατάνια, τις βελανιδιές και τις κουμαριές, από την άλλη τα ασβεστολιθικά με τα αρωματικά φυτά, τα σπάρτα, τις ελιές, τις αχλαδιές, τις χαρουπιές και τους εντυπωσιακούς πέτρινους όγκους με τις τεράστιες κοιλότητες.
 Εάν είσαστε τυχεροί περιδιαβαίνοντας αυτούς τους βράχους μπορεί να απολαύσετε το πέταγμα 
 ενός σπάνιου αρπακτικού, του γυπαετού (Gypaetus Barbatus) ή κοκκαλά, όπως τον αποκαλούμε στην Κρήτη.

Το 1982 που πάρθηκε η απόφαση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αναστύλωσης του μεσαιωνικού οικισμού, η Μηλιά ήταν ένας τόπος όπου η ασύδοτη ανθρώπινη συμπεριφορά (φωτιές, υπερβόσκηση) είχαν προκαλέσει την διάβρωση του εδάφους και την ελαχιστοποίηση του νερού, το οποίο  βέβαια είναι ζωτικό στοιχείο για τον  τόπο.
Η γη άρχισε συστηματικά να καλλιεργείται και μερικές χιλιάδες δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ενδημικά, φυτεύτηκαν. Έγινε περίφραξη και αντιπυρικές ζώνες στην περίμετρο του κτήματος. Το 1991 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστύλωσης και ολοκληρώθηκαν το 1994. 

Μέσα από την ιδιοκτησία και την αγάπη μας για την φύση και για τον όμορφο αυτό τόπο γεννήθηκε και η ιδέα της αναστύλωσης του οικισμού και της προστασίας του, λένε οι ντόπιοι.
Τα κίνητρά μας είναι επίσης απλά. Όρεξη για δουλειά και δημιουργία και πρωτίστως σεβασμός για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την παράδοσή μας, συνεχίζουν.

Η φιλοσοφία της Μηλιάς είναι η διατήρηση του κύκλου της ζωής με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο με γνώμονα την κρητική παράδοση και την ιστορία του τόπου. 

Στη Μηλιά σχεδόν τίποτα δεν καταλήγει στα σκουπίδια. 
Τα φυσικά προϊόντα ανακυκλώνονται, ενώ για τα υπόλοιπα προσπαθούμε να βρίσκομε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης. Ένας ανάλογος κύκλος χαρακτηρίζει και τους καρπούς της γης.
Τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και με τα υπολείμματα τους και άλλους καρπούς της φύσης τρέφονται τα ζώα που μας δίνουν τα προϊόντα τους -- γαλακτοκομικά, κρέας, δέρμα, μαλλί και κοπριά.
Οι προσπάθειές μας για ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον εντείνονται περισσότερο κάθε χρόνο 
με νέες αναδασώσεις και μεγαλύτερη ποικιλία στις καλλιέργειες και τα προϊόντα μας.
Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αξιοποιούμε και να χαιρόμαστε την κάθε εποχή με τις ιδιαιτερότητές της. Γνωρίζοντας επίσης ότι οποιαδήποτε μη φιλική πράξη προς το περιβάλλον 
έχει τις συνέπειες της, είμαστε προσεκτικοί σε ότι πράττομε.
Κρατώντας ζωντανή την παράδοση, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στο παρόν και στο μέλλον, προάγομε τον πολιτισμό στην πιο απλή μορφή του.
 Θεωρούμε ανάγκη στις μέρες μας να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι πως βίωναν οι προγενέστεροί τους.

ΞΕΝΩΝΑΣ- ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Η Μηλιά διαθέτει 13 δωμάτια – σπίτια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δωμάτια ξενοδοχείου, λόγω της διαφορετικότητας που έχουν το ένα με το άλλο, της διακόσμησης και της ατμόσφαιράς τους. Φτιαγμένα πάνω στα ερείπια των παλιών αγροτικών σπιτιών του οικισμού, με ντόπια υλικά – πέτρα και ξύλο και διακοσμημένα με παλιά έπιπλα, κρατούν αναλλοίωτα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Σε κάποια από τα σπίτια κομμάτι της αρχιτεκτονικής τους, είναι τα βράχια που υπήρχαν σταθερά στη θέση τους και χρησιμοποιήθηκαν από τους παλαιούς κατοίκους της Μηλιάς σαν κομμάτι του τοίχου. Η αρμονία των σπιτιών με το φυσικό περιβάλλον θυμίζει χαμένους παραδείσους. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι τα σπίτια έχουν «ξεφυτρώσει» από την γη.
Οι ανέσεις που παρέχουν είναι οι βασικές. Διπλά η μονά κρεβάτια ανάλογα με τα δωμάτια, τα δικά τους WC με ντους, τζάκια η ξυλόσομπες για θέρμανση τον χειμώνα, ζεστό νερό και αρκετά από αυτά με χώρο καθιστικού. Όλα διαθέτουν μπαλκόνι ή ταρατσούλα ή κήπο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα, να πάρει μία βαθιά ανάσα και ίσως να αναρωτηθεί για ποιο άραγε λόγο στοιβάζονται οι άνθρωποι στις πόλεις. Και καθώς το φως της ημέρας σβήνει στη Μηλιά ανάβουν τα κεριά. Ο οικισμός διαθέτει περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακή ενέργεια και μία γεννήτρια. Στην Μηλιά πάντως αυτό δεν ενοχλεί γιατί μάλλον δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και αλλιώς. Αν βεβαίως φοβάστε το σκοτάδι είναι καιρός να το ξεπεράσετε και σίγουρα θα σας ανταμείψει η βραδινή θέα προς τον ουρανό με τα αμέτρητα αστέρια.
Και επειδή με ρομάντζο δεν χορταίνεις, η κουζίνα της Μηλιάς προσφέρει χειμώνα καλοκαίρι γαστριμαργικές σπιτικές απολαύσεις από προϊόντα που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους παράγονται στο κτήμα βιολογικά και σερβίρονται στο βιολογικό εστιατόριο μας , που από πολλούς θεωρείται ένας από τους πιο φιλόξενους και καλαίσθητους χώρους στο νησί.
Μην περιμένετε το τεράστιο μενού και σερβιτόρους με παπιγιόν να σας σερβίρουν, γιατί απλά εμείς επικεντρώνουμε στην ουσία. Δηλαδή στην ποιότητα!
Κουνέλι με μυζήθρα στο φούρνο, πατάτες με κάστανα στιφάδο, χοιρινό με πορτοκάλι στον ξυλόφουρνο, μπουρέκι , καλτσούνια , είναι μερικά από αυτά που σας περιμένουν να απολαύσετε κατά την διαμονή σας.
Αποτέλεσμα εικόνας για μηλια χανια

Αν είστε λάτρεις του περπατήματος έχετε έναν πολύ καλό λόγο να έρθετε ως εδώ .
Έξι σηματοδοτημένα μονοπάτια από 5 έως και 18 χλμ. θα σας φέρουν σε άμεση επαφή με την κρητική φύση. Μερικά ποδήλατα βουνού είναι επίσης στην διάθεση σας για όμορφες κοντινές η μακρινές βόλτες .

Οργανώνονται μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και δοκιμή κρασιών όπως επίσης μπορείτε να γνωρίσετε την τοπική χλωρίδα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επίσης υπάρχει ένας άλλος χώρος που μπορείτε να περάσετε την ώρα σας με επιτραπέζια παιχνίδια, με την συντροφιά ενός βιβλίου ή ακούγοντας μουσική. Ο ίδιος χώρος εναλλακτικά μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες ανθρώπων μέχρι 80 άτομα για μικρά συνέδρια ή συγκεντρώσεις. Υπάρχει και εξωτερικό αμφιθέατρο χωρητικότητας περίπου 60 ατόμων, όπου μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και μικρά συνέδρια.

Και αν θέλετε ακόμη μεγαλύτερη επαφή με την Μηλιά  στο αγρόκτημα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός  από  εργασίες καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους όπου μπορείτε να συμμετέχετε.

Η Μηλιά βρίσκεται στην καρδιά της Δυτικής Κρήτης και είναι η ιδανική βάση για κοντινές εκδρομές σε ενδιαφέροντες τόπους όπως το Ελαφονήσι,
η Παλαιόχωρα και η Σούγια με τις εκπληκτικές παραλίες, η Κάνδανος με τις Βυζαντινές εκκλησίες, ο Μπάλος και η Γραμβούσα, τα Φαλάσσαρνα, Πολυρρήνια , η Αρχαία Δίκτυννα
κ.α .

Αλλά αν θέλετε την απόλυτη χαλάρωση είστε και πάλι στο σωστό μέρος.
Εδώ ο χρόνος κυλάει αργά και αυτό περνάει σε όλες σας τις αισθήσεις .
Επίσης και εμείς είμαστε σχεδόν πάντα διαθέσιμοι να σας αποκαλύψουμε μερικά από τα «μυστικά» της γης μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλια χανια

Τοπικά πανηγύρια και παραδοσιακές ασχολίες

Πανηγύρι Παναγίας - Κεντρική Εκκλησία Βλάτους - 08.09
Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου - Κάτω Μηλιά - 08.05
Πανηγύρι Αγίου Κωνσταντίνου - Βλάτος - 21.05
Γιορτή καστάνου - 15-30.10
Πάτημα σταφυλιών - 10-20.09
Παραγωγή τσικουδιάς - 10-20.10
Μάζεμα ελιάς - 01.12-01.02
Τυροκομία - 01.04-01.06

Το ταξίδι μας τελειώνει  με το πανέμορφο παραδοσιακό τραγούδι της Κρήτης "Τούτο το μήνα" από τον Βασίλη Σκουλά και τον Μανώλη Λιδάκη.



Πηγές: www.milia.gr, www.iefimerida.gr, www.google.gr, www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου