Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ -"ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ"-


diethnis-imera-kata-ton-pirinikon-dokimon-simera

Κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, η οποία καθιερώθηκε με το ψήφισμα 64/35 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Δεκεμβρίου το 2009.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (International Day Against Nuclear Tests) είναι μια ευκαιρία για τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών τους για τις “συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησή τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα”.Το προοίμιο του ψηφίσματος 64/35 τονίζει ότι “πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές και οι επιβλαβείς επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων” και ότι “το τέλος των πυρηνικών δοκιμών αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος είναι ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά όπλα”.
Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα από σχετική πρωτοβουλία, η οποία ανήκε στο Καζακστάν, σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν (29 Αυγούστου 1991), το οποίο χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.
Στις 29 Αυγούστου 1949 στο Καζακστάν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή. Την ίδια μέρα το 1991, ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με διάταγμά του έκλεισε το Σεμιπαλατίνσκ, την περιοχή πυρηνικών δοκιμών.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Καζακστάν, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1991, δεν έκλεισε μόνο την περιοχή των πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί από το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο πυρηνικό οπλοστάσιο, τερματίζοντας τη χρήση του αντιδραστήρα γρήγορων νετρονίων στην πόλη Ακτάου.
Τουλάχιστον 468 πυρηνικές δοκιμές διεξήχθησαν στο Σεμιπαλατίνσκ από το 1949 έως το 1989. 
Η συνολική επιβάρυνση των πυρηνικών όπλων που δοκιμάστηκαν στο Σεμιπαλατίνσκ κατά την περίοδο 1949 με 1963 ήταν 2.500 φορές υψηλότερη από εκείνη της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα.

Από το 2009 διάφορες συντονισμένες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων συμποσίων, συνεδρίων, εκθέσεων, διαγωνισμών, εκδόσεων, διαλέξεων σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης .

Ακολουθεί το
Μήνυμα Μπαν Κι- Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ (2012)

«Ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.»
" Οι πυρηνικές δοκιμές παραμένουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και την παγκόσμια σταθερότητα. Η Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή στις επιβλαβείς και μακροχρόνιες επιπτώσεις τους, καθώς και στον συνεχή κίνδυνο που δημιουργεί η ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων πυρηνικών όπλων.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, διεξάγονται συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμοί με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση της δράσης προκειμένου να σταματήσουν επιτέλους οι πυρηνικές δοκιμές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα κράτη που δεν έχουν ακόμη υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη για την Ολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, πρέπει να το πράξουν δίχως καθυστέρηση. Η Συνθήκη, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας επαληθεύσιμης και μόνιμης παγκόσμιας απαγόρευσης σε όλους τους τύπους των πυρηνικών εκρηκτικών δοκιμών, απολαμβάνει της καθολικής υποστήριξης αλλά προς το παρόν δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Η σημασία της Συνθήκης αυτής επιβεβαιώθηκε από τη διάσκεψη αναθεώρησης του 2010, για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Αναμένοντας να τεθεί σε ισχύ, καλώ όλα τα κράτη να διατηρήσουν το σημερινό μορατόριουμ για όλες τις πυρηνικές δοκιμές. Ωστόσο, ενώ τα υπάρχοντα εθελοντικά μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων είναι απαραίτητα, δεν αποτελούν υποκατάστατο της συνολικής παγκόσμιας απαγόρευσης.
Την σημερινή Ημέρα, δεσμεύομαι προσωπικά να συνεχίσω να προωθώ το στόχο του πυρηνικού αφοπλισμού και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να εντείνω την προσπάθειά μου ώστε όλα τα υπόλοιπα κράτη να επικυρώσουν τη Συνθήκη. Ο μηχανισμός επαλήθευσης της Συνθήκης έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της. Επαναλαμβάνω την ισχύουσα πρότασή μου, να επισκεφτώ την πρωτεύουσα κάθε κράτους που εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται την αξιοπιστία της παρακολούθησης της Συνθήκης και τα συστήματα ελέγχου για να απαντήσω στις ερωτήσεις τους και να αμβλύνω τις ανησυχίες τους.
Καθώς γιορτάζουμε αυτή τη Διεθνή Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό των δοκιμών των πυρηνικών όπλων και τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα."


Πηγές: www.Kalamatain.gr , www.unric.org , www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου