Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

"ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΠΕΠΟΝΙ" - ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΚΑΙ "ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ" ΦΡΟΥΤΑ-

Αποτέλεσμα εικόνας για καρπόυζι και πεπόνι


Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν δύο αγαπημένα φρούτα, απόλυτα συνδεδεμένα με το καλοκαίρι, τη ζέστη και τις διακοπές. Από την άλλη, είναι και τα δύο «παρεξηγημένα», αφού η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει (αδίκως) στα «παχυντικά» φρούτα, με αποτέλεσμα πολλοί που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους να τα αποφεύγουν, θεωρώντας ότι προσφέρουν πολλέςθερμίδες . Στην πραγματικότητα, αποτελούν επιλογές υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, ισχύει για ακόμη μια φορά ο κανόνας του μέτρου, αφού εάν καταναλωθούν χωρίς υπερβολές, οι θερμίδες που αποδίδουν είναι λίγες, αναλογικά με τη θρεπτική τους αξία.
Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει καθένα από αυτά, καθώς και πόσες θερμίδες περιέχει τελικά μια ενδεικτική μερίδα.

Καρπούζι:
Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.
 Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Πεπόνι: 
Από τα πιο δημοφιλή φρούτα είναι και το πεπόνι με το έντονο άρωμα, τη γλυκιά του γεύση και το χρυσαφί χρώμα! Λέγεται ότι κατάγεται από την Ασία και φέρει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το πεπόνι με το έντονο κίτρινο χρώμα (cantaloupe) χρησιμοποιείται στην Κίνα για την θεραπεία της ηπατίτιδας.
 Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελληνικών πεπονιών είναι το Θρακιώτικο και ιδιαίτερα η ποικιλία "Χρυσή Κεφαλή' και τα Αργείτικα.
Είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και την προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, σημαντική για μικρούς και μεγάλους. Απαραίτητη για καλή όραση, για υγιές δέρμα και προστασία από μολύνσεις. Επίσης γνωρίζουμε πως η βιταμίνη Α μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά καρκίνων του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Πολύ σημαντικό για καπνιστές.
Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια . Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Περιέχει σε μικρότερες ποσότητα και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. 

Θερμιδικό περιεχόμενο:
 Ένα φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους αποδίδει περίπου 60 θερμίδες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα καρπουζιού προσφέρει μόλις 46 θερμίδες. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως, εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι, όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».
Υπάρχουν λοπόν αρκετοί λόγοι για να διαλέξουμε, εντάξουμε, απολαύσουμε το  καρπούζι και το πεπόνι στην καθημερινή μας διατροφή και φέτος το καλοκαίρι!

 Και αν σκέφτεστε ότι μπορεί εύκολα να «ξεφύγετε» στην ποσότητα, ξεχωρίστε τη μερίδα σας από την πιατέλα που συνήθως σερβίρονται τα εν λόγω φρούτα, ώστε να μην το παρακάνετε...

Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής


Πηγές: www. neadiatrofis.gr, www.boro.gr, www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου