Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

"ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ"


ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ
Τι είναι, σε τι διαφέρει από την απλή κούραση, πως την αναγνωρίζουμε και πως την καταπολεμάμε; 

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ Πηγή: www.doctv.gr

Η υπερκόπωση δεν είναι απλώς έντονη κούραση. Δεν φεύγει με λίγες ώρες ύπνου παραπάνω και επηρεάζει τόσο το σώμα, τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού μας αλλά και τη συμπεριφορά μας.
ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ: Προκαλείται από την συνεχή υπερλειτουργία του οργανισμού «στο κόκκινο». Όταν δηλαδή το πρόγραμμά μας είναι τόσο φορτωμένο που συχνά δεν βρίσκουμε ούτε μισή ωρίτσα για τον εαυτό μας. Η διαρκής απουσία χαλάρωσης σε συνδυασμό με το άγχος, όταν τραβάνε χρονικά σε μάκρος, μας δημιουργούν υπερκόπωση. 

ΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΑΣΧΟΥΝ: Όταν κάποιος έχει υπερκόπωση νιώθει εξαντλημένος τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Παρουσιάζει μικρότερη παραγωγικότητα, χάνει τα κίνητρά και τα ενδιαφέροντά του, δεν συγκεντρώνεται εύκολα, γίνεται αναβλητικός ή έχει υπνηλία. Μπορεί επίσης να αλλάξει δραστικά η όρεξη του και να τρώει είτε ελάχιστα, είτε πολύ και ανθυγιεινά.

 ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ: Η υπερκόπωση δεν περνάει με τα συνηθισμένα μέτρα που περνάει η κούραση. Όταν ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και η αποφυγή αλκοόλ, καφέ και φαρμάκων δεν βοηθούν, τότε ίσως να πάσχουμε. 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ: Οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, όπως αυξάνεται επίσης και η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί. Σε πολλές περιπτώσεις η σεροτονίνη (γνωστή και ως ορμόνη της χαράς) μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες. Σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται από αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης τύπου 2 και καρδιοπάθειες, μέχρι αυτοάνοσα, μεταβολικά νοσήματα, αϋπνία και κατάθλιψη, τάση προς τις καταχρήσεις κ.ά. 

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ: Αν υποψιαζόμαστε πως έχουμε υπερκόπωση, επισκεπτόμαστε αμέσως τον γιατρό.Η υπερκόπωση δεν είναι μία κατάσταση που μπορούμε να αγνοήσουμε με την ελπίδα ότι θα περάσει από μόνη της. Η ξεκούραση και η σωστή διατροφή είναι σημαντικά αλλά είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον παθολόγο ώστε πρώτα να αποκλειστούν κάποιες ασθένειες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή και ύστερα να μας καθοδηγήσει στα σωστά βήματα προς την ίαση.

 Πηγές: Iatronet, Onmed -Tο διάβασα στο: www.doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου