Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

"ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ"

Ο Γέρος με την Κορέλα του

Η Σκύρος ανέκαθεν ήταν ένα μυστηριώδες νησί. Μισό πράσινο, μισό ξερό, με υπέροχους κόλπους αλλά και απόκρημνες ακτές, ενώ η πανέμορφη χώρα της αγκαλιάζει τον βράχο του κάστρου πάνω από τα Μαγαζιά.

Ο ιδιαίτερός της χαρακτήρας όμως δεν βρίσκεται τόσο στη μορφολογία του εδάφους της όσο στην ιδιαίτερη αύρα των ανθρώπων της, των ντόπιων. Στη Σκύρο η ζωή είναι συνάμα απλή και περίτεχνη. Γαστρονομία, πολιτισμός, τέχνες, υφαντά, διαλογισμός, πεζοπορία, τα περίφημα αλογάκια και όλα αυτά σε μια ζωή που χωρά σε έναν και μόνο δρόμο στην αγορά, απλά με ένα τσιπουράκι.

Αυτός ο μυστηριακός χαρακτήρας του νησιού κορυφώνεται τις απόκριες όταν οι Γέροι προσπαθούν να διώξουν τα κακά πνεύματα από το νησί κουνώντας τα κουδούνια τους. Το μοναδικό δρώμενο διαρκεί και τα τέσσερα Σαββατοκύριακα των Αποκριών. Το μεγάλο γλέντι, όμως, πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή.

Ο Γέρος πρέπει να είναι γερός, γιαυτό και το όνομά του, και τις απόκριες θα πρέπει να φορέσει τη χοντρή μαύρη κάπα του, την άσπρη υφαντή βράκα του, τα τροχάδια του και να δέσει στη μέση τα κουδούνια του, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά. Μετά θα καλύψει το πρόσωπο του με την προβιά ενός μικρού κατσικιού, θα αρπάξει τη μαγκούρα του και θα βγει στα σοκάκια της Χώρας για να τρομάξει τα κακά πνεύματα. 


Προβιά για μάσκα του Γέρου


Τα κουδούνια του Γέρου

Κοντά του συνήθως θα βρίσκεται η Κορέλα του, ντυμένη με παραδοσιακή σκυριανή φορεσιά, που θα του κουνάει το μαντήλι για να τον καθοδηγεί και να τον ξεκουράζει.

Ο Γέρος σε μια συνεχή κίνηση, με 60 κιλά πάνω του, και την προβιά να εμποδίζει τον αέρα, μετά από λίγο βρίσκεται σε υπερένταση, ξεχνώντας τον πόνο και την κούραση, ακροβατώντας μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου με μια εκστατική ζαλάδα να οδηγεί τις αισθήσεις του. Μοναδική επαφή με τον έξω κόσμο οι δύο μικρές τρύπες της προβιάς, ίσα για να διακρίνει την κορέλα του.

 
Ο Γέρος με την Κορέλα του


Γέροι της Σκύρου

Αν αφεθείς στη μαγεία των πνευμάτων, και ξεχάσεις τον κόσμο δίπλα σου, τότε ο Γέρος με την τρομακτική του φιγούρα, τις έντονες κινήσεις και τον εκκωφαντικό ήχο των κουδουνιών, σε κάνει να ανατριχιάζεις και να παγώνεις από δέος. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του, να διώξει τα κακά πνεύματα και να υποδεχθεί την Άνοιξη.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι Σκυριανοί, τιμώντας την ναυτική τους παράδοση, αναβιώνουν την Τράτα, μια βάρκα που δένει στην κεντρική πλατεία της Χώρας, και το πλήρωμα “στολίζει” με έμμετρο τρόπο τον Δήμαρχο και άλλους παράγοντες, σατιρίζοντας την καθημερινότητα του νησιού.


Η Τράτα στην κεντρική πλατεία

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η Αποκριά σε έναν πανέμορφο τόπο, όπου ο Αχιλλέας σύμφωνα με τη μυθολογία κρύφτηκε, ντυμένος γυναίκα, για να αποφύγει τον θάνατο.

Aκολουθεί βίντεο: Ο Αποκριάτικος χορός του Γέρου με την Κορέλα στη Σκύρο


Χάρης Τζαννής
Πρώτη δημοσίευση άρθρου: 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου