Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

"14 Μαρτίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Καταναλωτή - 15 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή"


Η Ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προστασία του Καταναλωτή.  

Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του Ο.Η.Ε, σε ανάμνηση της ομιλίας  του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζων Κένεντι σε μια μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο σκιαγράφησε τα 4 βασικά καταναλωτικά δικαιώματα : α) Ικανοποίηση των βασικών αναγκών β) ασφάλεια γ)πληροφόρηση δ)επιλογή. Είπε μεταξύ άλλων :"Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική  οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται".
Το 1975 η Ε.Ο.Κ. εγκρίνει το πρώτο της πρόγραμμα για την ενημέρωση και την πολιτική προστασία των καταναλωτών και αναγνωρίζει νομοθετικά τα δικαιώματα των καταναλωτών. Το 1991 η Ελληνική νομοθεσία κατοχυρώνει τα δικαιώματα αυτά με την ψήφιση του πρώτου νόμου Περί Προστασίας του Καταναλωτή.
Τα επτά Δικαιώματα των καταναλωτών είναι τα εξής:
  • Το δικαίωμα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.
  • Το δικαίωμα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων
  • Το δικαίωμα της πληροφόρησης
  • Το δικαίωμα της εκπαίδευσης
  • Το δικαίωμα της  εκπροσώπησης
  • Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη
  • Δικαίωμα στην αειφόρο κατανάλωση                                                                                             Για την πλήρη ενημέρωσή σας για τα δικαιώματα που αφορούν στον καταναλωτή από την EU -Οδηγός Καταναλωτή- πατήστε εδώ.                                                                                         Για να μελετήσετε το βιβλίο των Νέων της Ευρώπης "Μάθε να Επιλέγεις" ,πατήστε εδώ. Για την περαιτέρω ευαισθητοποίησή σας για την βιώσιμη κατανάλωση, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου