Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

"ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ"



Ποσοστό πάνω από 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνάει τα όρια ασφαλείας, όπως αυτά έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ, το ποσοστό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση ανέρχεται στο 92%. Στο σχετικό χάρτη μπορείτε να δείτε τεράστιες περιοχές του πλανήτη να βρίσκονται στο «κόκκινο» και η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, Μαρία Νίρα, επισημαίνει πως «η ταχεία ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επειγόντως αναγκαία».

«Υπάρχουν λύσεις, κυρίως περισσότερα βιώσιμα συστήματα μεταφορών, διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χρησιμοποίηση καθαρών θερμαντικών μέσων και καυσίμων από τα νοικοκυριά, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών ρύπων», εξηγεί.



Οι δέκα χειρότερες χώρες

Η έκθεση του ΠΟΥ στηρίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 3.000 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στα αστικά κέντρα. Νοτιοανατολική Ασία, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα σωματίδια PM2.5, δηλαδή τα μικροσωματίδια των οποίων η διάμετρος είναι κάτω των 2,5 mikron. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα σωματίδια PM10

Τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μικροσωματίδια είναι κατά ετήσιο μέσο όρο τα 10 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα PM2.5 περιλαμβάνουν ρυπαντές όπως οι θειικές , οι νιτρικές ενώσεις και ο μαύρος άνθρακας , που διεισδύουν εις βάθος στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Με την εξαίρεση της αμερικανικής ηπείρου σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κάτω του 20% του πληθυσμού ζει σε ζώνες όπου η ποιότητα του αέρα πληροί της προδιαγραφές του ΠΟΥ.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις δέκα χειρότερες χώρες:



Σύγχρονη μάστιγα με ταξικό πρόσημο

Περί τα τρία εκατομμύρια θανάτων ετησίως συνδέονται με την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ βάσει των στοιχείων του 2012, με αυτήν συνδέονταν 6,5 εκατομμύρια θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 11,6% των θανάτων παγκοσμίως.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, κυρίως οι καρδιαγγειακές νόσοι, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύουν το 94% των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Περί το 90% των θανάτων αυτών εντοπίζονται στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες και περί τους δύο στους τρεις θανάτους στις περιοχές της Νοτιο-ανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.

«Επιτέλους αναλάβετε δράση!»

Ο ΠΟΥ ενοχοποιεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση τους αναποτελεσματικούς τρόπους μεταφοράς, τα οικιακά καύσιμα, την καύση των απορριμμάτων, τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, μπορούν να επηρεάσουν επίσης την ποιότητα του αέρα», αναφέρεται στην έκθεση.

Χάρις σε αυτά τα νέα δεδομένα, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνουν τα κράτη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης τη στιγμή που οι ηγέτες του κόσμου έθεσαν τον Σεπτέμβριο 2015 ως στόχο που συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη τον περιορισμό μέχρι το 2030 των θανάτων και των ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tο διάβασα στο www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου