Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Το"cafe" της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Capture

«Έχουμε ανάγκη τις διαφορετικές απόψεις για να έχουμε μια ακριβή εικόνα της πραγματικότητας, έχουμε ανάγκη από πολλά μάτια, πολλά αυτιά και πολλές καρδιές.»

Μια δημιουργική διαδικασία για ανταλλαγή γνώσεων, ουσιαστικό διάλογο και επίλυση προβλήματος στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης & στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το World Café είναι ένας κόσμος που δεν σταματάει να μας εκπλήσσει, καθώς ανακαλύπτουμε όχι την ατομικό αλλά τη συλλογική νοημοσύνη. Μάθαμε ότι η -απαραίτητη για τη λύση των προβλημάτων μας- νοημοσύνη είναι περισσότερο λειτουργική και πολλαπλασιαστική, όταν βασίζεται στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, όταν επενδύει στην ενεργητική συμμετοχή μας, στον διάλογο. Δεν δημιουργήσαμε κάτι νέο, δεν επινοήσαμε το καινοφανές, απλώς θυμηθήκαμε τον τρόπο να δουλεύουμε με παραγωγικές μεθόδους, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσκολίες της ομαδικής εργασίας, χρησιμοποιώντας παιγνιώδεις τεχνικές και διαδικασίες. To World Café βασίζεται σε δύο απλές παραδοχές: Οι άνθρωποι, αφενός, έχουν μια έμφυτη επιθυμία να συνομιλούν για θέματα που τους απασχολούν άμεσα – είναι η διαδικασία που εκκινεί από το δεδομένο ενδιαφέρον και προσφέρει ικανοποίηση στους συνδιαλεγόμενους – και αφετέρου, στη ροή του διαλόγου, συμβάλλουν με ιδέες, προτάσεις και επιχειρήματα σε διεξοδικές λύσεις, ως αποτέλεσμα της συλλογικής νοημοσύνης.

Το Καφέ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει το Καφέ για το κλίμα ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου