Τρίτη 28 Απριλίου 2015

«Όσο μπορείς»: ταινία μικρού μήκους | ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ | ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

"Όσο μπορείς"
Κι αν δεν μπορής να κάμης την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζης
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζης πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
                                        Κ.Π.Καβάφης

  Το «Όσο μπορείς» αποτελεί το ποίημα του Καβάφη που αποδίδει, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, τις σκέψεις του ποιητή για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους. Ο ίδιος ο ποιητής υπήρξε πάντοτε φειδωλός στις κοινωνικές του επαφές, καθώς επέλεγε με προσοχή τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν και απέφευγε τις περιττές κοινωνικές εκδηλώσεις.


Μια παραγωγή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε σενάριο Σοφίας Βγενοπούλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Ρέντη. Το «Όσο μπορείς» είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Γυρίστηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών.
Ο έφηβος Αμπντούλ από τη Συρία πηγαίνει στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών και αναμετριέται με τον Καβάφη, τον φέρει μέσα του ούτως ή άλλως και τώρα προσπαθεί να τον αρθρώσει στη νέα του γλώσσα του, τα Ελληνικά. Ο ήρωας της μικρής ταινίας που παρουσίασε χθες το Ιδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο των δράσεων για την αξιοποίηση του Αρχείου Καβάφη, δίνει το στίγμα για το στόχο του: Οχι απλά να κάνει πιο οικείο ή προσβάσιμο το έργο του ποιητή αλλά να τον εγχαράξει ξανά και ιδανικά μέσα στην ψυχή μας.
Το εξαιρετικό φιλμ που σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Ρέντης σε σενάριο της παιδοψυχίατρου και σκηνοθέτιδος Σοφίας Βγενοπούλου φανερώνει τη σημερινή απήχηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, πως μπορεί να συνομιλήσει με όλους μας. Πως όλοι έχουν το δικαίωμα να συνομιλούν με τον ποιητή και να τον μεταγλωττίζουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν και αισθάνονται. Ο Αμπντούλ από τη Συρία που ζει στην Αθήνα των άχαρων πολυκατοικιών σηκώνεται στο μάθημα για να απαγγείλει το «'Οσο μπορείς» του Κ.Π. Καβάφη και όταν κομπιάζει φτάνοντας στη λέξη «εξευτελίζεις» ένας ένας οι συμμαθητές σηκώνονται για να πουν μαζί του λέξη λέξη το ποίημα.



Πηγές: 8ο Δημοτικό σχολείο Πτολεμαϊδας ,latistor.blogspot.gr
Για να επισκεφθείτε τον επίσημο Δικτυακό τόπο του Αρχείου Κ.Π.Καβάφη πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου