Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

"ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ"

Σαν φούρνιζαν οι παλιές μανάδες,
τελευταία έβαζαν στο φούρνο την προπύρα
που την άφηναν έξω-έξω, κοντά στην πόρτα του φούρνου. 




ΠΡΟΠΥΡΑ

Αρχαία ελληνική συνταγή ψωμιού που φτιάχνεται
στις Σπέτσες! Ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά
από γλυκάνισο και πιπέρι
Η προπύρα ήταν σχεδόν ίδια με τη σημερινή λαγάνα που τρώμε κάθε Καθαρή Δευτέρα.

Μυρωδάτη Σπιτική Λαγάνα
Ετοιμαζόταν πολύ πιο γρήγορα απ' τα άλλα ψωμιά και τρωγόταν ζεστή. Στα παιδιά άρεσε πολύ με τουλουμοτύρι, σαν πρωινό φαγητό.

Το σπίτι όλο μοσχοβόλαγε
απ' τ΄ αχνιστό ψωμί,
και στο μυαλό
και στην καρδιά
οι αναμνήσεις από τις ευωδιές του σπιτικού
ανεξίτηλα καταγράφονταν.
.
Σπιτική λαγάνα λοιπόν.
.Πανεύκολη στο πλάσιμο και στο ψήσιμο.

Λίγα τα υλικά, φτηνά, αλλά πλούσιο και γευστικό το αποτέλεσμα

* αλευράκι ένα κιλό, για τις χρήσεις όλες
* νερό, δυο ποτήρια ζεστό, όχι να καίει
* μαγιά, ένα φακελλάκι
* σουσάμι και αλατάκι
.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 2 ποτήρια το νερό.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια γουβίτσα.
Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι.
Γεμίζουμε μισό ποτήρι με το νερό που έχουμε ζεστάνει και εκεί μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά.
Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή.
Χωρίζουμε σε κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε) τη ζύμη και ανοίγουμε το κάθε ένα με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας.
Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά και τα τυλίγουμε με κουβέρτες.
Όταν διπλασιαστεί ο όγκος τους, τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες και τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι.
Κατόπιν με ένα πινέλο τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!
Και καλή μας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου