Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

"ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ"

Αποτέλεσμα εικόνας για τιμωρία παιδιών

Πολλές φορές κάποια παιδιά τιμωρούνται συχνά και πολύ αυστηρά στην παιδική τους ηλικία.


"Κατέβαινα από την σκάλα και επειδή έκανα μπάνιο αργά το βράδυ η μητέρα μου με τράβηξε από τα μαλλιά και μου σωσε δύο χαστούκια".

"Ήθελα να πάω σε ένα πάρτυ. Θα ήταν όλοι οι συμμαθητές μου εκεί. Εμένα οι γονείς μου δεν με άφηναν να πάω. Ο πατέρας μου πήρε μια βέργα και μου δινε ξυλιές σε όλο το σώμα επειδή τόλμησα να ζητήσω να πάω στο πάρτυ".

"Τσακώθηκα με την θεία μου και ήμουν αγενής. Η μητέρα μου μου τράβηξε τόσο δυνατά τα αυτιά που μου έσκισε το δεξί αυτί καθώς τράβηξε με το νύχι της το σκουλαρήκι μου"

Πολλές φορές κάποια παιδιά τιμωρούνται συχνά και πολύ αυστηρά στην παιδική τους ηλικία. Η βάναυση πειθαρχία είναι χωρίς νόημα.

Η αυταρχικότητα και η σκληρή πειθαρχία σηματοδοτούν ένα είδος απειθάρχητης πειθαρχίας. Γονιός που χάνει τον έλεγχο των αναστολών του και γίνεται τόσο σκληρός είναι γονιός που δεν έχει ο ίδιος πειθαρχία.

Γονείς που άλλα λένε και άλλα κάνουν, που παίζουν ξύλο μεταξύ τους, που είναι οι ίδιοι ακατάστατοι, που κάνουν χρήση ουσιών και που καταπατούν με ευκολία κοινωνικούς κανόνες δεν είναι οι ίδιοι υγιή πρότυπα.

Αν ένα παιδί βλέπει τους γονείς του καθημερινά να ζουν χωρίς αυτοσυγκράτηση, αυτοπειθαρχία τότε αυτό γιατί να αυτοσυγκρατηθεί ή να αυτοπειθαρχήσει;

Η πειθαρχία χρειάζεται ενέργεια και η ενέργεια χρειάζεται χρόνο. Όταν δεν έχουμε χρόνο είναι δύσκολο να δράσουμε έγκαιρα όταν υπάρχει θέμα πειθαρχίας. Ο καλύτερος οδηγός της πειθαρχίας είναι η παρατήρηση.

Παρατηρώντας διακριτικά τη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί ο γονιός να δει που χρειάζεται η υπενθύμιση του κανόνα, να δώσει μια αγκαλιά, ένα ζεστό φιλί, ένα ελαφρύ κτύπημα στην πλάτη, ένα βλέμμα, ένα νεύμα, νουθεσίες ή συζήτηση.

Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τα εκτιμούν νιώθουν άξια. Ένα άτομο που νιώθει άξιο μπορεί ευκολότερα να αυτοπειθαρχει.

Η βάση της αυτοπειθαρχίας και της αυτο συγκράτησης πρέπει να μπει στην παιδική ηλικία. Όταν δομηθεί η αυτοπειθαρχία παιδιόθεν τότε το παιδί είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει τη ψυχοστασία του στους σκόπελους της εφηβείας και της ενηλικίωσης.

Αυτοπειθαρχία σημαίνει αυτοφροντίδα. Η ζωή είναι γεμάτη με καθυστερήσεις της ικανοποίησης των θέλω μας. Αν πιστεύουμε στον εαυτό μας, αν ξέρουμε τι αξίζουμε, αν μπορούμε να περιμένουμε, να υπομένουμε και να προσπαθούμε τότε θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς με τους στόχους μας.

Αποτέλεσμα των βιωμάτων της σωστής, πειθαρχημένης γονικής συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι πολύ τυχερά. Είναι πολύ τυχερά γιατί έχουν την κατάλληλη παρακαταθήκη για να είναι σωστοί και ενσυνείδητοι ενήλικες.

Γράφει η Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου - Τρυφωνίδου
Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης


Πηγή: http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου