Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

"ΤΑ 8 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ"

Δεν έχουμε και άπειρα αισθητικά δάση αλλά τα τρία είναι στην Αθήνα και όλα αποτελούν βιότοπους και καταφύγια άγριας ζωής. Ανακαλύψτε τα.

 ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ 


Πάρκα αλλά ακόμα και αισθητικά δάση -ευτυχώς- δεν υπάρχουν μόνο στα βουνά και στις απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, αλλά και στην Αθήνα. Μεγαλύτερα ή μικρότερα, άγρια και δύσβατα ή πιο κοντά στις απαιτήσεις του αστικού τοπίου, τα πάρκα και αισθητικά δάση προσφέρονται για βόλτες, περιήγηση, παρατήρηση των φυτών και των ζώων που φιλοξενούν.

 ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ #ATTIKH: Ένα μικρό αστικό άλσος που αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Αθήνας και στο οποίο βρίσκουν προσωρινό ή μόνιμο καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής. Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας απλώνεται σε 480 στρέμματα και άρχισε να δημιουργείται σταδιακά από το 1914, με δεντροφυτεύσεις στον λόφο δίπλα από το ρέμα του Ποδονίφτη, ενώ τη δεκαετία του '50 κατασκευάστηκε μια όμορφη λίμνη στην καρδιά της έκτασης. Μεγάλος πρωταγωνιστής των περιοχών που έχουν νερό ο πρασινόφρυνος. Το Άλσος με τα όμορφα μονοπάτια του και την πλούσια, για πόλη, άγρια ζωή είναι ένα εξαιρετικό πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξερεύνησης. 

ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ #ΑΤΤΙΚΗ: Για πολλούς, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας, για άλλους, εμπορικό φιλέτο και για τους φυσικούς κατοίκους του, τα μεταναστευτικά πουλιά, μια σημαντική στάση στη διαδρομή τους. Το δάσος καλύπτει μια έκταση 950 περίπου στρεμμάτων και βρίσκεται στα όρια των δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων. Το μεγαλύτερο μέρος του Δάσους Συγγρού είναι άγριο πευκόδασος, ενώ σε διάφορα σημεία του, αποψιλωμένα πριν από πολλά χρόνια, βρίσκονται τα δέντρα, οι καλλιέργειες και τα θερμοκήπια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Το φυσικό τοπίο που διαμορφώνεται στη μέση του αστικού ιστού είναι μοναδικό και αποτελεί σημαντικό φυσικό περιβάλλον και στάση ξεκούρασης για πολλά είδη. 

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» #ΑΤΤΙΚΗ: Ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής της Αθήνας. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας του ποταμού Κηφισού και καταλαμβάνει μια έκταση 1.150 στρεμμάτων, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο πάρκο εντός πόλεως στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αποτελεί υπόλειμμα του παλιότερου μεγάλου πευκοδάσους που ξεκίναγε από το Τατόι και έφτανε μέχρι τα Τουρκοβούνια. Πρόκειται για μια μικρογραφία ενός λιμναίου, αγροδασικού μεσογειακού οικοσυστήματος, μέσα στο οποίο έχουν κατασκευαστεί τέσσερις μικρές λίμνες, προσθέτοντας έτσι τη σημαντική για την άγρια πανίδα παρουσία του υγρού στοιχείου. Οι τεχνητές λίμνες, η παρόχθια βλάστηση, τα φυλλοβόλα, τα κωνοφόρα και οι καλλιέργειες, δημιουργούν ένα ιδανικό σημείο ώστε η ορνιθοπανίδα της περιοχής να ξεκουραστεί και να περάσει τον χειμώνα. 

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ #ΛΕΣΒΟΣ: Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου, ανάμεσα σε λόφους και ξερά λιβάδια, απλώνεται ένας μοναδικός τόπος. Πρόκειται για ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση του κόσμου, που καλύπτει μια κυκλική έκταση 150 τ.χλμ. Η δημιουργία του ανάγεται πριν από 21,5 με 16,5 εκατομμύρια χρόνια, την περίοδο του Μειοκαίνου, και οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της εποχής. Η απολιθωμένη χλωρίδα αποτελείται από κωνοφόρα, αγγειόσπερμα, καρποφόρα και μονοκοτυλήδονα. Η περίφραξη της περιοχής έχει διασώσει πολλά είδη της χλωρίδας, ενώ το δάσος είναι επίσης από τα καλύτερα σημεία για ορνιθοπαρατήρηση στο νησί.

 ΔΑΣΗ ΑΡΚΕΥΘΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ #ΦΛΩΡΙΝΑ: Μια περιοχή στα σύνορα της χώρας, στην οποία εμφανίζονται πλούσια δάση αρκεύθων, με πολλά υπεραιωνόβια δέντρα. Οι άρκευθοι εμφανίζονται κυρίως στα δυτικά της Μικρής Πρέσπας και στα νότια της Μεγάλης Πρέσπας, στο όρος Ντέβας και στο όρος Βροντερό, καθώς και στο νησί Βιδρονήσι, που βρίσκεται στη μέση της Μικρής Πρέσπας. Τα δάση της υψηλής αρκεύθου είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ευρώπη και απαντούν, εκτός από τις Πρέσπες, μόνο στο φαράγγι Κρέσνα της Βουλγαρίας -γι' αυτό βρίσκονται κάτω από ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Στις παρυφές των δασών αυτών υπάρχουν πολλές βελανιδιές και έτσι σχηματίζονται όμορφα μεικτά δάση ανάμεσα στα είδη. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη και κυρίως μικροπούλια.

 ΔΑΣΟΣ ΡΟΥΒΑ #ΡΕΘΥΜΝΟ: Το σημαντικότερο πρινοδάσος της Ελλάδας είναι το μοναδικό παρθένο και υγιές δάσος της Κρήτης, που διατηρεί ακόμα τη φυσιογνωμία που χαρακτήριζε τα βουνά του νησιού από τα αρχαία χρόνια. Το δάσος Ρούβα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της οροσειράς του Ψηλορείτη, σε μία από τις πιο δύσβατες και απομονωμένες περιοχές της Κρήτης. Αναπτύσσεται σε ένα μικρό οροπέδιο με έντονο ανάγλυφο, σε υψόμετρο 500 μέτρων και περιβάλλεται από τις ψηλές κορφές του Ψηλορείτη, που φτάνουν μέχρι τα 1.920 μέτρα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου, που εισέρχεται στο οροπέδιο από τα νότια. Η οικολογική και αισθητική του αξία είναι τεράστια καθώς διακρίνεται από την παρουσία πολλών ενδημικών ζώων και φυτών της Κρήτης. 

ΔΑΣΟΣ ΣΗΜΥΔΑΣ #ΔΥΤΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ: Ένα σπάνιο δάσος, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, που αποτελεί ένα μοναδικό βιότοπο λόγω της ύπαρξης του ψυχρόφιλου δέντρου της σημύδας. Η βλάστηση της περιοχής αποτελείται από είδη που προτιμούν όξινα εδάφη. Άλλα δέντρα που συναντώνται εδώ είναι η δασική πεύκη, η ερυθρελάτη, η οξιά, το σκλήθρο, η λεπτοκαρυά και διάφορα είδη βελανιδιάς. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένας ακόμη τύπος βλάστησης, μοναδικός στην Ελλάδα, τα δάση γκρίζου σκλήθρου που απλώνονται στις όχθες των μικρών ποταμών. Μόνιμη είναι η παρουσία της αρκούδας στα δάση της περιοχής, ενώ υπάρχουν και λύκοι. Τα ζαρκάδια απαντώνται σε υγιείς πληθυσμούς, ενώ υπάρχουν επίσης αγριόγατοι, αγριόχοιροι, αλεπούδες, νυφίτσες, σκίουροι, λαγοί και πολλά είδη νυχτερίδων. Σημαντική επίσης είναι η παρουσία της άγριας πέστροφας στα νερά των ποταμών. 

ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ #ΔΡΑΜΑ: Το πιο άγριο δάσος της χώρας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Ονομάζεται και Παρθένο Δάσος Παρανεστίου, ενώ η παλιότερη ονομασία του ήταν Ζαγκραντένια που, όπως και η τωρινή, σημαίνει το φραγμένο μέρος. Πράγματι, το δάσος απλώνεται σε μια λεκάνη που είναι φραγμένη από κορυφές στα βόρεια και η μόνη διέξοδος από αυτό είναι στα νότια. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Δράμας, πάνω ακριβώς στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην περιοχή αναπτύσσονται δάση με δέντρα που απαντώνται στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όπως μαύρη πεύκη, έλατα, οξιές κ.ά. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά θαυμαστά είδη όπως ο μεγαλόπρεπος αγριόκουρκος. Από θηλαστικά, μόνιμη είναι η παρουσία της αρκούδας ενώ υπάρχουν και αρκετοί λύκοι.

 Πηγή: www.doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου