Το τοπίο στην online ασφάλεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από μια έμφαση στη δημιουργία ενός «ασφαλέστερου» διαδικτύου για τη δημιουργία ενός «καλύτερου» διαδικτύου. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι, γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ή πολιτικοί, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε.
Υπερασπιζόμενοι ένα καλύτερο διαδίκτυο, το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να παίξουν θετικό ρόλο για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στο internet, παρέχοντάς τους παράλληλα τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε από τους διαδικτυακούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν.
Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους όταν είναι online, προστατεύοντας την online φήμη τους (και των άλλων), και με την αναζήτηση θετικών ευκαιριών και εμπειριών στο διαδίκτυο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να είναι «χρήσιμοι συμπαραστάτες»: υποστηρίζοντας άλλα άτομα όταν αντιμετωπίζουν θέματα online, παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και με την αναφορά κάθε ακατάλληλου ή παράνομου περιεχόμενο που βρίσκουν. Πάνω απ ‘όλα, τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν τη στάση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος – που συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, και κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί.
Η λέξη «πληροφορύπανση» είναι μια νέα λέξη που συνδυάζει τις λέξεις «πληροφορίες» και «ρύπανση» για να σημάνει τα αρνητικά, τις ρυπογόνες παρενέργειες της πληροφορικής επανάστασης. Όπως και η ρύπανση στο φυσικό μας κόσμο, έτσι και η «πληροφορύπανση» στον ψηφιακό κόσμο μας είναι ένα ακούσιο υποπροϊόν της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης χρήσης των πηγών. Επιπλέον, μπορεί να είναι ιογενής, εξαπλώνεται αμέσως και ανεξέλεγκτα. Γιατί; Επειδή είμαστε εκπληκτικά συνδεδεμένοι στον ψηφιακό κόσμο. Επηρεάζει τα μυαλά και τις σκέψεις των παιδιών μας πολύ έντονα.
Διαβάστε: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΥΠΑΝΣΗ»
«Περιπέτεια του ψηφιακού ήρωα» 7 κανόνες πως να γίνουν τα παιδιά σαν τον «ήρωα» ο οποίος σώζει το μολυσμένο από άχρηστες πληροφορίες ψηφιακό κόσμο.
7 συνήθειες για να γίνεις ψηφιακός ήρωας:
1. Κατανόηση των βλαβερών συνεπειών της πληροφορύπανσης.
2. Υπόσχεση πότε, πού, πώς και ποιο είναι το περιεχόμενο το οποίο μαζί με την οικογένειά σας θα απολαύσετε.
3. Αποκλεισμός πληροφορύπανσης με ειδικό λογισμικό και άλλα εργαλεία.
4. Σεβασμός των ανθρώπων που θα συναντήσετε στον ψηφιακό κόσμο.
5. Διάλογος με τους γονείς για τις ψηφιακές σας εμπειρίες.
6. Καλό παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και δημιουργικά.
7. Δημιουργικός ψηφιακός κόσμος!
Ασφάλεια στο ∆ιαδίκτυο: Ιδιωτικότητα, μία… νέα αρχή
5 συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής
+5 συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής
Πηγή:pappanna.wordpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου